Annons

Onslundaborna vill patrullera

Onslundaborna är bekymrade över att antalet inbrott ökar och nu överväger byborna att patrullera nattetid för att stävja brottsligheten.
Tomelilla • Publicerad 8 november 2002

- Något måste ju göras, säger Bertil Malmborg, ordförande i Onslunda byalaget, som i veckan kallade till stormöte i Församlingshemmet. Vi har funderat på att göra som i Brösarp. De kör på sena kvällar och nätter runt i egna bilar ute på landsbygden och håller ögon och öron öppna för sånt som avviker. Onslunda byalag har redan grannsamverkan som fungerat bra inne i byn. Men det har inte fungerat lika bra ute på landsbygden och det är där de flesta inbrotten skett. Till mötet hade byalaget bjudit in Kenneth Johansson, Länsförsäkringar, och Kaj Wirup, polisen i Tomelilla, för att få deras erfarenhet av privat patrullering. - Vi fick mycket information och många tips, säger Bertil. Bland annat om hur man jobbar i andra byar. Publiken hade också många frågor som de fick besvarade. Det är svårt att sätta sig in i hur det känns att bli bestulen, något många vittnat om. Därför hade byalaget bjudit in Björn Lindkvist som fick berätta om hur han upplevde det när han vaknade en morgon och upptäckte att hans båt och den trailer den stog på gården var borta. - Han körde runt och letade i flera dar utan resultat, säger Bertil. Och frågan är väl om han får tillbaka sin båt. Onslunda Byalag har fem ombud knutna till byns grannsamverkan. De ska hålla kontakt och rapportera till medlemmar och polis om det är nödvändigt. På landsbygden har det bara funnits ett ombud tidigare. - Det är alldeles för lite, säger Bertil. Vid stormötet fick vi fyra till som är intresserade så nu är det fem i byn och fem på landet som ska sköta rapporteringen. Stormötet lockade 75 personer, vilket var publikrekord i det sammanhanget, och intresset för schemalagd patrullering på landsbygden är alltså mycket stort. På nästa möte ska medlemmarna fatta beslut om de har möjligheter att göra som i Brösarp och ställa upp ideellt på patrullering. - Vi ska bara störa och rapportera, säger Bertil. Vi kommer alltså inte att vara utrustade med vare sig hagelgevär eller basebollträn. Eftersom vi är rädda om vår mycket goda sammanhållning i Onslunda vill vi också bevara friden.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons