Annons

Överklagar kodom till regeringsrätten

Kammarrätten ger prövningstillstånd, men det tidigare beslutet att avliva korna kvarstår. Därför överklagar djurägaren till högsta instans.
Tomelilla • Publicerad 1 november 2002

De kor som är satta i karantän i Sillaröd blir nu en sak för regeringsrätten. Det står klart efter att kornas ägare Peter Christiansen överklagat kammarrättens beslut. Tidigare fastställde länsrätten jordbruksverkets beslut att antingen avliva djuren eller skicka tillbaka dem till Danmark. Den domen överklagade Peter Christiansen till kammarrätten. Nu ger kammarrätten Christiansen prövningstillstånd - saken ska upp i rätten igen. Men samtidigt meddelar rätten att beslutet att avliva eller skicka iväg korna ändå gäller. - Resultatet kan bli att korna redan är döda när det är dags för rättegång, säger han. Kammarrättsrådet Göran Mattsson vid kammarrätten i Jönköping är en av de jurister som tagit beslutet. - I princip kan konsekvensen bli så som Peter Christiansen beskriver det, säger han. På frågan om domen inte är motsägelsefull svarar han: - Det fanns inte fullt skäl att inhibiera, skjuta upp, det tidigare beslutet av avlivning. Domen verkar kanske märklig, men jag kan försäkra att det ligger en hel del tankeverksamhet bakom. Det är ingen tillfällighet att det blivit så här. Göran Mattsson säger att han är förhindrad att säga mer än så. Fast han tillägger ändå att han tror att Peter Christiansen, som förutom att vara lantbrukare även är advokat, kan räkna ut hur rätten resonerat. Men domen får ingen förståelse hos Peter Christiansen. - Den är skrattretande och helt bisarr, menar han. Någon omedelbar risk för kornas liv finns inte just nu. Överklagandet till regeringsrätten är under behandling och då är praxis att inte pressa fram ett verkställande, säger Göran Mattsson. Det var efter tecken på att korna bar på en ovanlig form av salmonella som jordbruksverket beslöt att korna skulla avlivas eller skickas tillbaka till Danmark. Ett flertal prov som togs efter det positiva provet visade inga spår av smitta.

Peter Gustafsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons