Annons

Pensionärer i Tomelilla på krigsstigen

- Nu vill vi veta varför det statliga bidrag på 400 000 kronor, som var öronmärkta för äldreomsorgen i Tomelilla, inte kommit äldreomsorgen till godo, säger Malte Johansson, PRO.
Tomelilla • Publicerad 12 februari 2002

Tillsammans med medlemmarna i SPF och SKPF har han skickat ett brev/anmälan till Länstyrelsen och Socialdepartementet i Stockholm där de ifrågasätter kommunens handlande. "Då vi fått ta del av Tomelilla kommuns bokslut för år 2001 finner vi att statliga medel avsedda för förstärkning av äldreomsorgen kommer att användas till att täcka kommunens stora underskott. I kommunens budget för år 2002 finns ej dessa pengar upptagna. Program för de dementa i kommunen saknas. Är det acceptabelt att handskas så med statliga öronmärkta medel? Genom denna anmälan vill vi få klarhet i denna fråga". Skrivelsen är undertecknad av Nils Persson - SPF, Malte Johansson - PRO och Agne Persson - SKPF. - Jag hoppas verkligen att vi får svar på vår fråga, säger Malte Johansson. Det måste bli ett slut på att de äldre alltid hamnar i skymundan. Och pensionärsorganisationernas oro år befogad. Några personalförstärkningar inom äldreomsorgen i Tomelilla är inte på gång och när det gäller framförhållningen inom äldreomsorgen finns det brister, bland annat när det gäller demensvården. Under år 2003 och 2004 får Tomelilla kommun nya öronmärkta pengar, sammanlagt 2,4 miljoner kronor men de pengarna kommer staten att ha bättre kontroll på. De skall följa upp var pengarna hamnar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons