Provborrningsbeslut överklagas – av både markägare och bolag
Drygt åtta månader efter att Scandivanadium hade lämnat in sina ansökningar om tillstånd för provborrning i Tomelilla kommun beviljades dessa i februari månad av Bergsstaten. Men det skedde med vissa förbehåll från myndighetens sida. Dels begränsades den möjliga undersökningstiden till åtta månader fram till den 25 oktober i år, dels menade myndigheten att provborrning inte fick påbörjas innan beslutet ”vunnit laga kraft”, det vill säga att ingenting fick göras på den inmutade marken förrän alla överklaganden var avklarade.
Och nu har beslutet mycket riktigt också överklagats. Åtta markägare i Spjutstorp, Onslunda och Fågeltofta har skrivit under och skickat in detta till Mark- och miljödomstolen i Växjö.
– Vi vill ha inflytande över vad som ska hända på vår egen mark och ha möjlighet att säga nej till provborrningar, meddelar Sandra Lindström, en av de som har överklagat beslutet. Vår jordbruksmark är alldeles för värdefull, både för att binda in kol och mildra klimateffekterna, och för att förse befolkningen med säkra livsmedel, för att det ska bli aktuellt med gruvdrift här.
Men Sandra Lindström och de övriga markägarna är inte de enda som överklagat beslutet. Även Scandivanadium själva har lämnat sina synpunkter i ärendet, där de motsätter sig Bergsstatens tidsbegränsning och menar att det är viktigt att de har möjlighet att borra under tolv och inte bara åtta månader, med tanke på att provborrning ska kunna ske när detta lämpar sig bäst och gör minst åverkan på marken.
Dessutom finner Scandivanadium det felaktigt att beslutet ska gälla när allt vunnit laga kraft samtidigt som Bergsstaten satt ett slutdatum då provborrning ska vara genomförd. Detta eftersom det per definition gör den möjliga tiden för provborrning avsevärt kortare än de åtta månaderna. ”Att fastställa ett slutdatum för arbetsplanernas genomförande utan att säkerställa att arbetet kan påbörjas kan inte anses vara förenligt med kraven på rättssäkerhet och förutsebarhet i beslut”, menar bolaget.
Sandra Lindström menar å sin sida att Scandivanadium redan har visat vad de går för, i och med tidigare provborrningar i skånska marker.
– Bolaget har tydligt visat att de inte är förmögna att hålla det de lovat när de provborrade i Lyby, med fler hål än det stod i arbetsplanen och med råge sprucken tidsplan, menar hon.
Stöd i överklagandet har Tomelillas markägare i form av jurist bekostad av LRF, som redan i samband med beviljandet meddelade att de tänkte hjälpa till då frågan är av stort värde för deras medlemmar.
Dessutom assisterar VetoNu på sin flank. Organisationen har i samband med överklagandet gjort en ny protestskylt som skänkts till markägarna i samband med vårbruket: ”Rör inte vår matjord”, lyder texten.
– Vi stöttar upp så gott vi kan i dessa tider, säger VetoNu:s ordförande Anita Ullmann. Vad som händer med överklagande och förhandlingar återstår att se, för även domstolarna drabbas ju av fördröjningar i samband med coronan.