Annons

Ris och ros för cykelplan

Arbetet med att ta fram en plan för cykelleder i Tomelilla kommun går vidare. Nu har ett utkast till planen varit ute på remiss. Både positiva och kritiska synpunkter har kommit in från byalag, myndigheter och privatpersoner.
Tomelilla • Publicerad 7 mars 2004

Brösarps Byagille anser det orimligt att sträckan Tomelilla-Svampakorset har högsta prioriteringsgrad i planförslaget. Enligt cykelledsplanen bör det här i framtiden anläggas en separat cykelväg, eventuellt genom att en av vägrenarna används. Enligt Brösarps Byagille borde i stället vägen mellan Brösarp och Ravlunda, som inte diskuteras i förslaget, ha högst prioritet i hela kommunen. Byagillet skriver att väg 9 på denna sträcka endast har 30 cm breda vägrenar, samt att det finns räcken och höga branter längs sidorna på flera ställen. Detta innebär enligt Brösarps Byagille "att en cyklist i ett trängt läge endast med svårighet kan lämna vägen". Man konstaterar också att vägen är hårt trafikerad av tung trafik, samtidigt som den sommartid också har en stor mängd cykelturister. Spjutstorps Byalag anser att det vore lämpligt att följa den gamla banvallen om det skall anläggas en cykelväg mellan Spjutstorp och Onslunda. Byalaget tycker att denna sträcka bör prioriteras, med tanke på barn som färdas till Odenslundsskolan och de som cyklar från Onslunda till badet i Spjutstorp sommartid. Bygdegårdsföreningen i Smedstorp tipsar om några ytterligare småvägar som skulle kunna skyltas som cykelleder, bland annat genom Gårdlösa. Miljö- och byggnadsnämnden anser att den framtagna planen är en god grund för fortsatt arbete, men vill gärna ha en komplettering med en plan för cykelvägnätet även i tätorter och byar. Även Österlenhem tycker till. Man hoppas att anslutningar till Österlenhems bostadsområden kan ske i samråd när det blir aktuellt med den noggrannare planeringen, och anser det också viktigt att cykelvägnätet kommer med på kommunguiden, som delas ut till hyresgästerna. För övrigt är förslaget enligt Österlenhem bra. Cykelledsplanen för Tomelilla kommun består alltså av två slags åtgärder. Dels handlar det om uppskyltning av befintliga vägar, dels om anläggande av nya cykelvägar. När det gäller uppskyltning av cykelleder rör det sig huvudsakligen om att skapa attraktiva cykelleder för turismen. Denna del av planen kan till vissa delar börja förverkligas redan i år, i samarbete med Vägverket, som bland annat visat intresse för att ansluta en eventuell cykelled vid Brösarp med den som gjorts i ordning mellan Kristianstad och Maglehem. Det kommer att ta längre tid innan det anläggs några helt nya cykelvägar. - Det finns inte några pengar avsatta för det i årets budget, och hur det blir nästa år är en fråga för politikerna, säger trafikingenjör Sven Gustafsson, som om några veckor ska presentera de inkomna remissvaren för tekniska utskottet.

Ulrika Wangel ulrika.wangel@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons