Annons

Rullstolsbund lurad på 5 900 kronor

En 30-årig Tomelillabo står åtalad misstänkt för bedrägeri sedan han olovandes tagit ut 5?800 kronor från en äldre handikappad kvinnas konto.
Tomelilla • Publicerad 30 juli 2002

- Jag har supit upp pengarna, sa mannen vid polisförhöret. Den drabbade kvinnan, som sitter i rullstol, träffade på den nu misstänkte mannen när han i april gick förbi hennes uteplats där hon satt vid det tillfället. Mannen började prata med kvinnan och efter en stunds samtal berättade hon att hon inte hade fler cigaretter. Mannen erbjöd sig då att gå och handla till henne. Han föreslog att hon skulle köpa en hel limpa istället för en ask och erbjöd sig att dela limpan med henne eftersom hon tyckte att en hel limpa blev för dyrt. Mannen fick låna kvinnans bankomatkort och fick förstås också koden för att ta ut 300 kronor. Efter en stund kom han tillbaka och redovisade pengarna samtidigt som han uppmanades att lägga tillbaka kortet och tvåhundra kronor i börsen. När han gjort det fick han 100 kronor till cigaretter. Därefter har kvinnan inte sett röken av mannen. Kvinnan anmälde detta för polisen och kollade samtidigt sin börs för att se att bankomatkortet verkligen låg där. Det gjorde det inte. Hon spärrade omedelbart kortet och säger till polisen att ingen annan än mannen haft möjlighet att komma över kortet. Genom sin bank fick kvinnan veta att efter 300-kronors uttaget hade någon tagit ut först 800 kronor sedan 5 000 kronor. Därefter var kontot tömt. Kvinnan, som känner sig lurad och mycket kränkt, kunde berätta för polisen vad mannen heter i förnamn och att han bott på en viss gata i Tomelilla. Mannen som erkänt att han tagit pengarna uppger till polisen att han är villig att ersätta kvinnan med 5900 kronor. Istället för att gå tillbaka till kvinnan när han tagit ut pengarna åkte han buss till Lund och gick på restaurang och söp upp alla pengarna. "Kan man verkligen supa upp femtusen åttahundra kronor", undrade polisen vid förhöret. "Vad drack du?" "Ja drack starköl." "Om man räknar att en starköl kostar 50 kronor så drack du över hundra glas starköl. Är det möjligt?" "Ja, ja minns inte." "Tala nu om var resten av pengarna finns." "Jag vet inte. Jag har inga kvar."

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons