Annons

Safari bland bikuporna

”Linas och binas” prövar ett nytt koncept i sommar. Med bisafari får besökarna veta mer om ekologisk biodling och hur honungsprocessen går till. Men först prövade man lanseringen på inbjudna gäster.
Tomelilla • Publicerad 13 maj 2014
Vaxkakorna blir till med hjälp av binas vaxkörtlar.
Vaxkakorna blir till med hjälp av binas vaxkörtlar.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Lina Norrsell öppnar visningskupan och berättar om drottning, yngel och drönare. Genom bisafarin kan besökarna få veta om allt från livet i kupan till hur honungen tillverkas.
Lina Norrsell öppnar visningskupan och berättar om drottning, yngel och drönare. Genom bisafarin kan besökarna få veta om allt från livet i kupan till hur honungen tillverkas.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

Under sommaren, med start den 29 maj, erbjuder Linas och binas bisafari på Nickebo i utkanten av Sillaröd.

Tanken är att visa hur företagets honungsproduktion går till, från blomman till burken. Och förutom att lära känna de olika individerna i bisamhället kan man lära sig mer om binas roll i ekosystemet och vad som skiljer ekologisk honung från konventionell.

Annons

– Vi hade en aktivitet under arrangemanget ”Ekorundan” där vi anordnade bisafari och efter det tänkte vi testa att ha det som ett stående inslag i verksamheten, berättar Eva Norrsell för den lilla gruppen inbjudna besökare.

Under onsdagen har man haft företag och kommunens tjänstemän som testpublik för att fila på konceptet och få feedback på vad som kan göras bättre.

Röd tråd

Själv har Eva Norrsell precis upptäckt att hon lider av allvarlig biallergi – en åkomma som dottern och professionella biodlaren Lina Norrsell som tur var inte drabbats av – och berättar att det gjorde utflyttningen av bikuporna till äppelodlingarna lite extra spännande.

Att honung och äppelprodukter ska gå som en röd tråd i företagets hela produktion är den bakomliggande idén som ingår i marknadsföringen, och nu tar man alltså ett steg till. Genom olika stationer bygger bisafarin på en promenad som startar med en observationskupa.

– Nu är det dåligt väder och bina håller sig inne men vi tänker att besökarna ska hitta bina ute bland växterna och se hur de har samlat pollen på sina bakben, säger Lina Norrsell.

Burk med pollen

Det är nio år sedan hon startade verksamheten och hon säger att det bara finns omkring 30 ekologiska honungstillverkare i landet. I en speciell uppsamlarlåda samlar man också upp pollen som är proteinrikt, vilket besökarna får ett smakprov av.

Rundan avslutas slutligen på kaféet där det finns en liten utställning och där man ska kunna provsmaka olika sorters honung. Gårdsbutiken är förstås öppen.

De som är sugna att testa safarin kan gå in på hemsidan och förboka. Man tar också emot större grupper efter beställning.

– Som sagt provkör vi konceptet och så får vi utforma det efterhand, säger Lina Norrsell.

Josefine Gustafsson
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons