Annons

Satsning på utedagis ska korta kön till förskola

Planerna på att öppna ett utedagis i Tomelilla fortskrider. Målet är att ett nytt utedagis ska öppna till hösten. Det berättar Elna Lindqvist och Bodil Andersson, de ansvariga på Tomelilla kommun, som under sommaren ska försöka råda bot på bristen på daghemsplatser i kommunen.
Tomelilla • Publicerad 28 juni 2006

För närvarande står det 58 barn i kö till en plats i förskola (skriv inte dagis, det är ett uråldigt uttryck, säger Lindkvist/Andersson).

– Målsättningen är att kunna erbjuda alla en plats, säger Bodil Andersson.

Annons

Och att starta en förskola med den huvudsakliga verksamheten förlagd utomhus är ett sätt att bygga bort kön.

Det krävs också att man hittar andra lösningar- vilka de blir får sommaren utvisa.

En enkät i våras visade att föräldrar till omkring 15 barn direkt kan tänka sig att välja ett utedagis- om det bara fanns ett sådant.

Ytterligare 40 ville ha information om planerna, så intresse finns.

För ett par år sedan drev privata förskolan Ajma ett utedagis ute vid Svampabanan, med närhet till Kronoskogen. Men dagiset stängdes.

Var kommunens uteförskola ska ligga är ännu inte bestämt. Det krävs också en lokal som bas för verksamheten.

Tomelilla kommun har som mål att ingen ska behöva vänta längre än tre månader på att få en plats inom barnomsorgen.

För att det ska vara möjligt att nå målet har kommunalrådet Kristina Jönsson (m) nyligen beslutat att bevilja ett anslag på drygt 2,8 miljoner kronor till förskolorna.

Enligt förslaget till utökning av antalet platser fördelas på olika orter: Smedstorp (20 platser), Onslunda (8), slussförskola i Tomelilla (15) och uteförskola (15).

I grunden är det naturligtvis positivt att det behövs fler förskoleplatser. Det beror på ökad inflyttning och ökat barnafödande.

Annons

Under första halvåret i år utökades förskolorna/familjedaghemmen med 58 platser. Ändå finns det en kö kvar.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons