Annons

Sexåring bands vid lyktstolpe

Under sitt år i förskoleklassen utsattes sexåringen regelmässigt för trakasserier och kränkande behandling av sina skolkamrater på en skola i Tomelilla.
Tomelilla • Publicerad 15 november 2009

Det hävdar elevens föräldrar, som i en anmälan till Barn- och elevombudet, BEO, redogör för hur deras barn blivit slaget, sparkat, nypt och hotat av andra elever på skolan.

Vid ett tillfälle ska sexåringen ha bundits fast vid en lyktstolpe med ett hopprep, men lyckats ta sig loss på egen hand. Barnets ska också vid flera tillfällen ha hotats till livet. På skolan leks också, uppger föräldrarna, en lek som kallas våldtäkt.

Annons

Enligt föräldrarna, som tidigare polisanmält händelserna, har sexåringen som en följd av påhoppen i skolan i perioder plågats av mardrömmar och behövt hjälp av psykolog, läkare och BVC-personal. Den öppnade polisutredningen lades ned på grund av att de misstänktas låga ålder.

Föräldrarna uppger vidare att barnets beteende märkbart förändrats, och säger sig ha förlorat förtroendet för skolans lärare, då de upplever att pedagogerna inte tagit sitt ansvar för att få stopp på bråken. Vidare menar föräldrarna att personalen vid utvecklingssamtal förmått sexåringen att ge en falsk positiv bild av sin skolsituation.

Barn- och elevombudets jurist ska nu undersöka om föräldrarna har fog för sin anmälan. Tomelilla kommun anmodas att senast den 23 november redogöra för kommunens agerande. BEO vill bland annat veta när skolan fått kännedom om de händelser föräldrarna redovisat, om dessa av skolan bedömts som kränkande behandling, vilka åtgärder som vidtagits och hur åtgärderna sedan följts upp. BEO vill också ha svar på hur verksamhetens plan mot kränkande behandling applicerats i det aktuella fallet.

Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons