Annons

Sjömanspräst har gått i land

Efter 20 år som sjömanspräst runt om i världen har Johan Wierup återvänt hem till Sverige. Han berättade på onsdagen vid en välbesökt kyrkträff i Kverrestads bygdegård om sitt spännande yrkesliv. Han jobbar nu som präst i Simrishamn.
Tomelilla • Publicerad 17 januari 2002

- Men har man en gång arbetat som sjömanspräst är det svårt att hålla sig lugn, sade han.

Johan Wierup prästvigdes i Linköping 1969. Han jobbade först hemmavid, men fick sedan jobb i Belgien, vilket gav mersmak. Hans senaste utlandsjobb var vid svenska kyrkan i New York. Men han har också jobbat i San Pedro, Los Angeles hamnstad och i Skagen.

Annons

Han berättade målande om de ofta fromma och frikyrkliga sjömännen på västkusten som besökte kyrkan i Skagen. Han kallar sig sjömanspräst, men utomlands är det ofta utlandssvenskar som besöker de svenska eller nordiska kyrkorna. Svenska traditioner verkar också ibland hållas mer levande utomlands är hemma i Sverige.

I San Pedro har kyrkan som tradition att från taket på byggnaden vid inlopppet till hamnen spela den svenska nationalsången när det kommer förbi svenska båtar.

- Det är mycket uppskattat, försäkrade Johan Wierup.

även tråkigheter

En svensk präst utomlands får också rycka in när det händer tråkigheter. När någon har avlidit långt hemifrån eller när ett bud om någon närståendes bortgång ska meddelas.

Johan Wierup har också haft kontakt med Annika Östberg, svenskan som dömts för ett mord som hennes pojkvän var skyldig till. Hon har suttit i fängelse i Kalifornien under många år och svenska myndigheter har länge försökt verka för att hon ska kunna avtjäna sitt straff i ett svenskt fängelse.

Det finns 45 så kallade sjömanskyrkor runt om i världen. Att de spelar en stor roll för svenska sjömän och andra utlandssvenskar, framgick alldeles klart av Johan Wierups medryckande berättelser.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons