Annons

Skärpta insatser mot narkotika

Polisens insatser mot narkotikabrottslighet har skärpts. Numera arbetar civilklädd polis i både Tomelilla och Simrishamn för att stoppa narkotikabrotten.
Tomelilla • Publicerad 23 februari 2003

Antalet anmälda narkotikabrott på Österlen har också ökat markant, från åtta anmälningar om narkotikabrott 2001 till 90 under fjoråret. Men det beror enligt polisen inte på att det skulle ha skett en stor ökning av narkotikamissbruket, utan snarare på att polisen ökat sina insatser mot narkotikabrottsligheten. Två civilklädda poliser arbetar i Simrishamn och Tomelilla speciellt med narkotikabrottslighet. Civilspanarna rör sig mellan kommunerna, är exempelvis på Tingvalla eller kontrollerar misstänkta lägenheter. Narkotikan för också med sig annan brottslighet. - Kan vi få stopp på narkotikan kan vi också få stopp på inbrotten, säger en av de civila spanarna som inte vill framträda med namn eller på bild. Sedan drygt ett halvår tillbaka har polisen i Tomelilla och Simrishamn samarbetet mer än tidigare, inte bara med narkotikaspaning. Erfarenheterna är goda av samarbetet, anser Claes Ekman, chef för polisen i Tomelilla. En polispatrull utgår stadigt från Tomelilla. Det är poliserna Monica Petersson och Anna som numera kan betraktas som Tomelillas poliser, även om de också ibland backar upp polisen i Simrishamn. På grund av sjukskrivningar saknade Tomelilla under en relativt lång tid helt poliser som var ute och patrullerade. - Det verkar lugnare sedan vi kom hit, säger Monica Petersson som har lång erfarenhet som polis. Tomelilla skiljer sig inte så mycket från andra jämförbara orter. I fjor gjordes i kommunen lite drygt 1?320 polisanmälningar om skadegörelse, bil- och villainbrott, misshandel, olaga hot och trafikbrott. Fortfarande saknas två patrullerande poliser för att stationen i Tomelilla ska vara fulltalig. Det finns helt enkelt inte poliser att få tag på, enligt Claes Ekman. Förutom poliserna i så kallad yttre tjänst jobbar också i Tomelilla två utredare, en kanslist och chefen Claes Ekman. En nyhet är också att den lokala polisen i samarbete med trafikpolisen gör större trafikkontroller. Det sker ungefär en gång i månaden.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons