Annons

Skogvaktare kritiserar åtgärder i Skogsbacken

Kurt Larsson, pensionerad skogvaktare, är minst sagt förbannad på de ansvariga i Tomelilla kommun som han anser ha rovhuggit i Skogsbacken.
Tomelilla • Publicerad 5 november 2008
Kurt Larsson visar den avverkningsplats som tidigare var planterad med silvergran. Bild: Lollo Bark
Kurt Larsson visar den avverkningsplats som tidigare var planterad med silvergran. Bild: Lollo BarkFoto: 

- Det finns en skogsvårdsplan, säger han. Enligt min mening har de inte följt den. Inte nog med det, jag har blivit beskylld för att ligga bakom detta. Och det ska jag säga att så här hade jag inte gjort. Jag tog min hand ifrån kommunens skogar på Ingrid Bergs tid.

Kurt Larsson har varit i kontakt med både kommunalrådet och oppositonsrådet som enligt Kurt inte är intresserade av frågan.

Annons

- Vissa delar av det som gjorts är helt okay, till exempel borta vid reningsverket där en del av granarna var ruttna. Men att ta alla dessa silvergranar är inte bra. Gallring ska göras för att gynna de stammar som är kvar. Och då måste man se till hela beståndet. Silvergranen är planterad som hjälpbestånd till boken för att få ett homogent bestånd utan luckor. Vad ska de göra med de här långa smala ytorna nu ? Kurt är riktigt upprörd. Både för avverkningen, som han anser är felaktigt utförd och för att kommunen inte ansökt hos Skogstyrelsen om tillstånd för avverkning.

- Och så tror jag inte att kommunen gjort någon upphandling för att få jobbet utfört, säger han.

Kommunekolog Per Carlsson har till stor del följt Lennart Bengtssons rekommendationer ifråga om gallring och avverkning. Lennart Bengtsson, som jobbat på Skogsstyrelsen, är känd av Tomelillaborna för sina spännande och lärorika vandringar i bland annat Skogsbacken.

- En skog sköter sig inte själv, säger Per Carlsson. Många av barrträden var mogna för skörd och i en del av dem var det röta. I fjor föll två stora granar och det var ju tur att ingen var där då och kom till skada. Jag har informerat och fått klartecken från KSAU att gallra och avverka de här träden.

Kommunens långsiktiga plan är att göra Skogsbacken mer tillgänglig för allmänheten och engagera skolor. Och att gallra och avverka är en del av den planen.

- Jag har ett och ett halvt A4-ark med olika åtgärder för att utveckla området, säger Per Carlsson. Det är Gyllebo Skogsentreprenad som utför arbetet i Skogsbacken. De har tidigare anlitats av kommunen för jobb i Kronoskogen

- Kurt Larsson kritiserar den överenskommelsen och menar att vi borde gjort en upphandling, fortsätter Per Carlsson. Men det avtal vi ingick gjordes innan kommunens upphandlingspolicy togs.

Enligt Skogsstyrelsen är Skogsbacken inte definierad som skog på kommunens detaljplan utan som parkmark. Det innebär att kommunen inte behöver ansöka om tillstånd för avverkning.

- Tillstånd behövs om det handlar om skogsmark och avverkningsytan är över 0,5 hektar, säger Per Carlsson. Så är inte fallet i Skogsbacken.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons