Annons

Skolledning anklagas för hemfridsbrott

Tre elever har anmält skolledningen på Bollerup utanför Tomelilla för hemfridsbrott. De oanmälda besöken i elevrummen föranleddes av att en anställd på skolan hittade massor av starkölsburkar, spritflaskor och skräp utanför den skolbyggnad rummen ligger i.
Tomelilla • Publicerad 15 november 2002

- De,skolans ledning plus en privatperson, gick in i våra rum med huvudnyckeln, säger en av de elever (vill vara anonym) som gjort polisanmälan. Varför gick de in i era rum? - Det har inte med saken att göra, svarar eleven. De oanmälda besöken i elevrummen föranleddes av att en anställd på skolan hittade massor av starkölsburkar, spritflaskor och skräp utanför den skolbyggnad rummen ligger i. -Med tanke detta ville vi kolla så att ingen druckit sig så berusad så han/hon låg medvetslös och eventuellt behövde hjälp inne på något av rummen, säger Göran Arlefalk som tillsammans med skolans rektor gick in med huvudnyckeln i två elevrum. - Först och främst knackade vi på dörren, men när då ingen öppnade så valde vi att öppna dörren med huvudnyckeln för att, som jag sa tidigare, kolla så ingen behövde hjälp. Det rör sig i det här fallet om ett elevinternat, vilket innebär att vi har ansvar för eleverna. Hur skulle föräldrarna reagerat om de fått veta att deras barn legat medvetslös och kanske rent av dött medan jag stod utanför och knackade på dörren utan att gå in fast jag hade huvudnyckeln i min hand. Det finns liknande fall som detta på Bollerup som prövats av JO. Då handlade det om en rektor som öppnat en elevs enskilda skåp. I det fallet hade JO inget att erinra. -När det gäller alkohol så har vi noll-tolerans på skolan. Föräldrarna till de elever som bor här och eleverna själva har fått skriva på ett hyreskontrakt i vilket också våra regler finns uppräknade, säger Göran Arlefalk. Där står bland annat uppräknat tre punkter som ger personalen rätt att gå in på rummen. Den första är för att kontrollera städning, vilket görs tillsammans med eleven. Den andra när skolans personal misstänker brott mot skolans regler, till exempel om det förekommer vilda fester. Den tredje punkten, vilket det var fråga om i det här fallet, är om personalen misstänker att en elev kommit till skada eller av annan anledning behöver hjälp. -Våra regler är tydliga, säger Göran Arlefalk och valet är föräldrarnas och elevernas. Vill Anser de inte att reglerna passar finns det ju alltid annat boende att ta till.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons