Annons

Skolnedläggning i långbänk

I juni i fjor beslöt kommunfullmäktige att Byavångsskolans blå del skulle avvecklas successivt och att en förutsättningslös utredning av ett alternativ med en så kallad F-9 skola, förskola till årskurs 9, skulle göras av barn- och utbildningsnämnden (bun) där Henrik Swensson (fp) är ordförande och därmed ansvarig för att beslutet verkställs. Snart har ett år gått men fortfarande har ingenting gjorts.
Tomelilla • Publicerad 9 maj 2003

- Det finns anledning att se på varför fullmäktiges beslut inte har verkställts, inte minst nu när andra förslag, som inte stämmer med detta, har aktualiserats inom bun, säger Uno Andersson (s), ordförande i revisionen. När fullmäktigebeslutet togs var det med 21 röster för och 13 röster mot. Moderaterna röstade för och markerade i ett eget förslag att skolorna i Brösarp, Onslunda och Smedstorp ska vara kvar men ställde sig bakom kompromissen; avveckling av den blå delen av Byavång. Mesta motståndet stod Henrik Swensson, som ett år tidigare utan framgång motionerade för en nedläggning av Tryde skola, för. Bun gjorde under hösten, då Leif Sandberg (c) var ordförande, ingen ansats till att verkställa beslutet trots att c tillsammans med s drivit förslaget. Det behövdes nämligen inte: - Vi skulle ha en långsam och successiv avveckling och den kom naturligt, elevtrycket på skolan lättade, säger Sandberg som tror på nedläggning av hela Byavångsskolan. Han ställer inte upp på Henrik Swenssons utspel - att lägga ner landsortsskolor går varken c eller s på. Följaktligen finns det ingen majoritet för ett sådant förslag. Sannolikt inte heller när det gäller beslutet att utreda en F-9 skola. Kristdemokraterna har deklarerat att man är emot nedläggning av småskolorna. Kommunalrådet Kristina Jönsson (m) menar att bun borde ha verkställt kf-beslutet: - Demokratiskt fattade beslut ska följas, men i den politiska världen sker det inte alltid, vissa beslut faller mellan stolarna. I det här fallet beror det på att det var en dålig kompromiss. Själv har hon samma uppfattning som i fjor; avveckla Byavångsskolan och satsa på byskolorna. Hon stödjer inte Swenssons förslag men är osäker på var övriga moderater står: - Men vi kan inte stoppa huvudet i sanden, något måste göras åt strukturen eftersom vi inte har pengar att driva alla skolor. I dag bussas 127 elever utifrån till tätortskolorna. Inom flera partier diskuteras möjligheten att göra nya upptagningsområden där skolskjutsarna styrs till byskolorna. Kristina Jönsson tror på Lindesborg som en ren tätortsskola. Socialdemokraterna är inne på samma väg. Ronnie Axelsson är s-ledamot i kommunstyrelsen och i fullmäktige. Han betonar att s inte tänker falla i "den grop som Swensson försöker gräva - att få byskolorna att börja tugga på varandra": - Jag saknar ett kreativt tänkande i bun. Vi måste se till helheten och vi bör en gång för ge klart besked och fribrev för all framtid till byskolorna. Swensson kritiseras från många håll för att köra sitt eget race med ett dåligt underbyggt och politiskt icke förankrat förslag. Nu ser det i stället ut som om han har bäddat för en bred politisk enighet i fullmäktige, utan att hans eget förslag ens hunnit bli behandlat i den egna nämnden. YA har förgäves försökt nå Henrik Swensson för en kommentar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons