Annons

Skrotade beredningar medför färre politiker

Det blir färre fasta politiska uppdrag i Tomelilla kommun efter årsskiftet. Ett faktum som ledde till debatt i fullmäktige i måndags.
Tomelilla • Publicerad 29 november 2006

Det är beslutet att skrota de politiska beredningarna, en innovation i den nya organisationen som sjösattes för ett par år sedan, som leder till att antalet politiska uppdrag blir färre.

I och för sig är partierna i båda blocken överens om att de politiska beredningarna inte har fungerat.

Annons

Kommunfullmäktige beslutade också att skrota beredningarna och ersätta dem med tillfälliga beredningar som ska jobba tidsbegränsat med särskilda frågor.

Det fanns också ett förslag på att lägga ner samhällsbyggnadsutskottet. Även i den frågan tycks det råda politisk enighet om att det nya utskottet inte har fungerat riktigt. Men det beslutet togs dock inte.

Minoriteten yrkade på återremiss och samlade nödvändiga tredjedelen av rösterna för detta.

Bakgrunden till återremissen var ett missnöje med att antalet politiska uppdrag blir färre. Det finns enligt Jan-Erik Andersson bara kvar 20 procent av alla uppdrag som fanns före omorganisationen då nämnderna ersattes av utskott. Den ståndpunkten fick socialdemokraterna i omrötsningen stöd av småpartierna vänsterpartiet, miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Jan-Erik Andersson (s) vill göra en radikal föränd-ring och återgå till det gamla nämndsystemet. Detta för att få fler politiska uppdrag och göra det möjligt även för oerfarna politiker att få uppdrag.

Men han fick mothugg av bland andra Leif Sandberg (c) och Anders Albäck (fp) som inte alls såg några fördelar med att införa nämnder med fler ledamöter än dagens utskott.

De påpekade att i de tillfälliga beredningarna kan även mindre rutinerade politiker få en chans.

Nu kommer den politiska organisationen upp till behandling igen i december för att förändringaran ska kunan vara genomförda vid årsskiftet.

Socialdemokraterna var också kritiska till att den borgerliga majorieten ändrar på en organisation som de båda politiska lägren tidigare varit överen om att den ska stå sig över mandatperioderna.

De borgerliga ansåg dock att förändringarna inte var så stora.

Annons

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons