Annons

Skuldtyngd politiker tillbaka i rampljuset

Bo Herou avgick före jul som ordförande för kristdemokraterna i Tomelilla sedan det blev känt att han hade stora skulder hos kronofogden. Nu gör politikern från Onslunda come back.
Tomelilla • Publicerad 31 januari 2002

Vid årsmötet för kristdemokraternas lokalavdelning i Tomelilla i onsdags valdes Herou på nytt till ordförande. - Jag har blivit ombedd att ställa upp igen, säger Bo Herou, som nu också står på första plats på partiets lista i årets kommunalval. Herou säger att han fått ett stort stöd sedan det blev känt att han avgått. Som skäl till avgångsbeslutet anger han stress. Herou säger att han har försäkrat sig om att han har förtroende även i kristdemokraternas distriktsstyrelse. Det bekräftar riksdagsmannen Tuve Skånberg. Enligt Skånberg har partiet granskat Herous affärer. Herou har i början av 1990-talet gått i personlig konkurs, med stora skulder som följd. Enligt Tuve Skånberg (kd) har dock Herou betalat av en miljonskuld och visat att han kan göra rätt för sig. - Det är inte olagligt att gå i konkurs, säger Tuve Skånberg och framhåller att det vore förskräckligt om alla som gått i konkurs skulle vara förhindrade att arbeta politiskt. Enligt Skånberg har också Bo Herou på ett trovärdigt sätt kunnat förklarar hur hans skulder har uppkommit. - De hänger kvar sedan jag hade en dålig affär. Jag hade ett företag som gick i konkurs, en äppelodling, säger Herou själv. Enligt kronofogden har Bo Herou nu omkring 130 000 kronor att betala av på. Omkring 70 000 avskrevs nyligen. 70 000 kronor är obetalt underhåll, enligt kronofogden. I skulden ingår också bland annat studieskulder och dröjesmålsavgifter samt kronofogdens egna avgifter. Arthur Nilsson, som sitter i fullmäktige för kristdemokraterna, omvaldes till styrelseledamot. Han har också förtroende för Bo Herou. - Det var förhastat av honom att avgå, säger Arthur Nilsson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons