Annons

Skyllde hög promille på nyss tagen ölklunk – döms för rattfylla

Den polska bilföraren blev stoppad i hamnen med över 0,7 promille alkohol i blodet. Han skyller det höga utslaget på ett felaktigt utfört test, då han precis tagit en klunk öl i sin mun.
Tingsrätten trodde inte på mannens utsaga och dömde honom därför till dagsböter.
Ystad • Publicerad 4 september 2019

En man 30-årsåldern hemmahörande i Polen, har dömts för rattfylleri av Ystads tingsrätt.

Brottet begick han i april i år. Han blev då stoppad av tullen i Ystads hamn, varefter han blåste positivt i en nykterhetskontroll. Enligt testet uppgick alkoholkoncentrationen i mannens utandning till 0,38 milligram per liter luft, vilket motsvarar drygt 0,7 promille alkohol i blodet.

Annons

Mannen hävdade att han hade druckit en öl till middagen på båten sju timmar tidigare, innan han gick och lade sig. När han kommit i land hade han kört av båten och vilat på en parkeringsplats innan han skulle vidare till Norge.

När mannen stoppades i tullen hade han, enligt egen utsago, ätit en smörgås och druckit en klunk öl. Mannen menade på att det var denna klunk som orsakat det höga utslaget, då han skulle ha haft en hög alkoholhalt i munnen.

Men tingsrätten köpte inte den förklaringen, utan menar att den höga alkoholhalten tyder på att mannen hade druckit betydligt större mängder än vad han uppgivit i förhör. Att mannen druckit en klunk öl strax innan provet ska inte ha spelat någon roll, anser rätten.

Mannen döms därför för rattfylleri med dagsböter på totalt 5 000 kronor som påföljd.

Paulina Leuku ShakeriSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons