Annons

Snickeri tog över skolan

När den gamla skolbyggnaden i Everöd plötsligt stod tom passade Håkan Ingvarsson och Nico Sapir på och flyttade in sin med sin verksamhet: Specialsnickeriet som gör precis det kunden vill ha.
Tomelilla • Publicerad 7 november 2009
Nico Sapir och Håkan Ingvarsson startade Specialsnickeriet Vallsås för fem år sedan. Nu har de flyttat in med sitt företag i Everöds gamla skola. Bilder: Sprisse Nilsson
Nico Sapir och Håkan Ingvarsson startade Specialsnickeriet Vallsås för fem år sedan. Nu har de flyttat in med sitt företag i Everöds gamla skola. Bilder: Sprisse NilssonFoto: 
Foto: 
Foto: 
Nico Sapir började samla på snickerimaskiner redan i gymnasiet. "Jag har inte haft en tanke på att jobba med något annat", säger han.
Nico Sapir började samla på snickerimaskiner redan i gymnasiet. "Jag har inte haft en tanke på att jobba med något annat", säger han.Foto: 
Foto: 

Det doftar sågspån och trälim. Brädor står staplade i varje hörn. Då och då hörs slipens skarpa ljud.

Lokalerna är ganska dragiga och kalla – pannan orkar inte riktigt med att värma upp hela den gamla skolbyggnaden.

Annons

– Men den ska vi snart byta ut. Vi har varit tvungna att renovera en hel del eftersom lokalerna är rätt så eftersatta, berättar Håkan Ingvarsson.

Han och kollegan Nico Sapir driver sedan fem år tillbaka Specialsnickeriet Vallsås. Ett handelsbolag som från början mest var en deltidssysselsättning efter det att Håkan och Nico gått klart programmet Trä & Form på hantverksgymnasiet i Tomelilla.

– Vi gillar båda att skapa med händerna och trä är ju ett levande material. Ingen av oss hade tankar på något annat yrke utan det var det här som gällde, säger Nico.

Specialsnickeriet växte snabbt i storlek och omsättning. Håkan och Nico bestämde sig för att satsa helhjärtat på sitt företag.

Något de inte ångrar i dag.

– Nej, det har gått bra för oss. Vi har aldrig gjort någon marknadsföring direkt men kunderna har kommit ändå, säger Nico. Tidigare har de hållit till på Vallsås gård. Men när Everöds gamla skola plötsligt stod tom sedan en annan snickerifirma gått i konkurs, slog kollegorna till. För två veckor sedan ahde de invigning.

– Vi var lite tveksamma i början men de här lokalerna är tre gånger så stora som de gamla. Det behöver vi för att kunna utvecklas, säger Håkan.

De har runt tre kunder i månaden som de jobbar parallellt med. Beställningarna kan vara allt från dörrar och fönster till hela köksinredningar.

– Vi gör precis det kunden vill ha. Ibland kommer kunden med egna önskemål på både design och träslag. Men det händer också att vi får stor frihet att själva utforma produkten och det är förstås utmanande, säger Håkan.

Under fem år har de hunnit med uppdrag av vitt skilda slag. Det största jobbet var ett förra vintern då de snickrade måttbeställda fönster till ett 1700-talshus i Sandskogen i Ystad. – Alla fönster skulle vara sneda för att passa in. Vi monterade upp dem i 22-gradig kyla och snö, berättar Nico.

Annons

Just nu arbetar de 12 timmar om dygnet för att hinna med både kunderna och renoveringen av lokalerna. Men ingen av dem klagar på de långa arbetsdagarna.

– Vi gillar ju det vi gör. Visst har vi en tanke på att anställa fler, men nu måste vi först och främst koncentrera oss på att få i ordning de nya lokalerna. Vi skyndar långsamt, säger Nico.

Och Håkan instämmer.

– Rom byggdes ju inte på en dag, eller hur?

Rebecka Sjöberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons