Annons

"Snopparna" vann tävlingen

(Ny version) Halmskulpturvinnaren är utsedd. Österlens ståndaktigaste grönsak, sparrisen, vann överlägset kampen om sms-rösterna. Sedan ett par månader har Skillingeborna och besökare kunnat skåda de vinnande halmskapelserna, som i folkmun även gått under benämningen "snopparna".
Tomelilla • Publicerad 18 november 2009
Sparrisgården vann halmtävlingen. Bild: Albin Brönmark
Sparrisgården vann halmtävlingen. Bild: Albin BrönmarkFoto: 
2:a pris.
2:a pris.Foto: 
3:e pris.
3:e pris.Foto: 

Det är med stor stolthet som arrangörerna presenterar första, andra och det delade tredjepriset för projekt Halm 2009. Sammanlagt har det inkommit 320 sms-röster, en helt otrolig siffra enligt Itta Johnson, marknadsstrateg på Ystads kommun. De flesta av rösterna är fördelade just på de vinnande bidragen.

– Det har varit sådan entusiasm och jag hoppas verkligen att det blir ett Halm 2010 också, säger hon.

Annons

Totalt blev det 29 halmskulpturer, även om några med hög ambition inte blev helt klara.

– Ambitionen fanns och det blev ändå två våningar på "Turning torso", nästa år kanske det blir alla, säger Anders Nilsson från Sparbanken syd och "pappa" till halmprojektet. Förstaprisvinnarna, Sparrisgården i Skillinge, närvarade på Sparbanken syds kontor i Tomelilla via högtalartelefon från södra Tyskland.

– Första pris, oj så roligt... jag känner mig alldeles stum och det är inte ofta, säger Karin von Schenck, som driver Sparrisgården.

Mannen bakom konstverket och flera av de andra, konstnär och initiativtagare Rolfolof Jolom, är också på plats för att dela ut fina priser från Ragnarpers.

– Originaletsningar, olivolja, diplom, Wallanderfilmer och massor av värdecheckar, det är väldigt fina priser som företagen skänker till tävlingen, säger Anders Nilsson.

Några vinnare, som däremot är på plats, är dem från Österlens ridklubb. De har på egen hand skapat en voltigehäst med ryttare.

– Det kändes självklart att vara med, säger Madelene Liljenborg.

Linförare Katarina Jönsson är faktiskt modell för den avporträtterade halmryttaren vid hästen.

– Ja, för jag är ju linförare men sedan vet jag inte om det är så likt, säger hon och skrattar. På delad tredje plats kommer lantbrukare Roland Einarsson, från Sövestad, med "Världens största gris" och Dahlåkra damast & stuteri i Hammarp. Gunnel Mårtensson berättar:

– Jag satt och jobbade med hemsidan när jag fick ett mejl om tävlingen. Då jag hade barn och barnbarn på besök nappade vi på idén. Sammanlagt har vi varit tio personer, gamla som unga, som jobbat på vår halmhäst och vagn, säger Gunnel Mårtensson.

Annons

Roland Einarsson är glad över att hans gris, modell större, fick många röster.

– Det är bra timpeng på insatsen, bättre än i lantbruksbranschen i alla fall, säger Roland Einarsson när han tar emot priserna.

Tomelilla kommun har upplåtit sms-tjänsten för röstningen.

– Den är en del av Tomelillas mobila guide där man kan få information om kommunen via sms till vanlig operatörstaxa, förklarar Olle Lidgren, turism- och näringsstrateg i Tomelilla.

Tomelilla ska också lotta ut priser till alla som skickat in sina sms i form av biljetter, bland annat till Hasse & Tage museet och filmer.

Projektledare Stefan Isberg hoppas att en halmrunda ska bli ett lika självklart inslag som konstrundan framöver. Och att det verkar lovande eftersom intresset varit så stort.

– Tänk att det här bara är första året, nästa år kanske det blir hundra halmskapelser. Det skulle verkligen förändra landskapsbilden helt, säger Stefan Isberg lyriskt.

YA-reportaget
YA
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons