Annons

Socialchefen h otar köpa mat från annan leverantör

Maten till de äldre i Tomelilla är för dyr. Det anser socialchefen Jan Söderholm, sedan årsskiftets kommunala omorganisation "bara" chef för vård- och omsorgsförvaltningen.
Tomelilla • Publicerad 8 januari 2002

"Vi anlitar gärna Tekniska förvaltningens kostenhet, men då får det vara till betydligt bättre pris än det som erbjuds idag", skriver Söderholm i ett brev till Leif Erlandsson, chef för tekniska förvaltningen.

Annons

I denna interna dispyt mellan kommunens olika förvaltningar jämför Jan Söderholm med äldreomsorgen i Skurup.

"Äldreomsorgen i Skurup betalar 79:50 kronor för frukost, lunch, eftermiddagskaffe och kvällsmat. Vi betalar ca 95-110 kronor för detsamma, bortsett från att vi dessutom betalar distribution, lokalhyra för köken, leasingbilar mm2, framhåller Söderholm som understryker att det vore fel av honom att inte överväga att få leveranser från andra leverantörer, om de kan leverera till "Skurupspriset", med bibehållen eller bättre kvalitet.

Leif Erlandsson, chef för tekniska förvaltningen, ifrågasätter Söderholms prisuppgifter. Erlandsson hävdar att Skurups avgifter inte helt och hållet täcker de faktiska kostnaderna för maten.

Men Söderholm står på sig. Han säger att han själv har jobbat i Skurups kommun och vet vad maten kostar. Han har också fått löfte från tekniska kontoret om att priserna på maten till de äldre ska sänkas.

Jan Söderholm döljer inte sin irritation över att vård och omsorgssektorn ofta utmålas som ineffektiv och kostnadskrävande. I själva verket kan vara så att socialförvaltningen i vissa fall tvingas betala dyrt för andra förvaltningars ineffektiva kommunala service, enligt Söderholm.

Han säger dock att "koncernnyttan" gör att det kanske trots allt inte är en bra ide´för Tomelilla att köpa maten till de äldre från Skurups kommun.

Leif Erlandsson bekräftar dock för YA att kostnaderna för maten till de äldre ska minskas.

Kommunen kostenhet har, som YA tidigare rapporterat, fått ett sparbeting. Det gör att en dags måltider och andra mål kommer att kosta drygt 80 kronor, enligt Erlandsson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons