Annons

Sörf kräver fler ambulanser

Räddningstjänstpersonalen i de fyra kommunerna får rycka ut på allt för många larm i väntan på ambulans. Det anser Torgny Larsson (S), som lyfte frågan på Sörfs medlemsmöte.
Tomelilla • Publicerad 18 oktober 2017

Oppositionsrådet i Tomelilla kommun, Torgny Larsson (S), fick gehör i frågan på Sörf:s senaste medlemsmöte.

Nu ska kommunpolitikerna tillsammans med räddningstjänstförbundet skriva till Region Skåne och påtala behovet av fler ambulanser.

Annons

– Våra brandmän gör ett fantastiskt jobb när de kör ut och formligen räddar liv i väntan på att ambulansen kommer. Men de rycks samtidigt från den ordinarie arbetsgivaren, alldeles för många gånger, säger Torgny Larsson till YA.

– Att vi gör det någon gång är givetvis okej. Men att vi är uppe i nästan 20 sådana larm på en vecka i sydöstra Skåne är alldeles för mycket, fortsätter han.

Torgny Larsson anser att det huvudsakliga ansvaret måste ligga på regionen och sjukvården.

– Det har varit så här i många år, att vi har för få ambulanser i Skåne. De kör i princip taxi när de skjutsar patienter kors och tvärs till olika operationer och behandlingar.

– När vår personal rycker ut med blåljus är det med fara både för dem själva och för andra. Utryckning ska göras så få gånger som möjligt.

I kommunen har Torgny Larsson och partikollegorna också lyft frågan om rekrytering av så kallade "ribbare", räddningstjänstpersonal i beredskap. De vill att kommunen tar ett större ansvar i rekryteringen av deltidspersonal till räddningstjänsten.

– Tittar man på räddningsarbetet i dag gör våra brandmän ett bra jobb och vi är skapligt bemannade. Men det är inte lätt att få tag på nya ribbare. Vi som kommun är en stor arbetsgivare och hade kunnat vara en värdefull tillgång, säger Torgny Larsson.

Socialdemokraterna i Tomelilla vill också att kommunförvaltningen jobbar för att andra yrkeskategorier ska få ett större ansvar i räddningsarbetet.

Som ett gott exempel lyfter Torgny Larsson Varberg och Falkenbergs kommuner, där undersköterskor i hemtjänsten numera även är anställda av räddningstjänsten.

– De har fått ett utvidgat arbetsområde och har ögonen öppna för vad som händer, säger Torgny Larsson.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade på sitt senaste sammanträde att låta förslagen gå som en skrivelse till förvaltningen, för att där utredas och besvaras.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons