Annons

Sorg efter dödsbud

Sorg och förstämning präglade Tomelilla dagen efter den tragiska drunkningsolyckan på Välabadet.
Tomelilla • Publicerad 6 juli 2007
Flaggor på halv stång syntes framför Kommunhuset och på andra håll i Tomelilla dagen efter den tragiska drunkningsolyckan. Bild: Kristina Eriksson
Flaggor på halv stång syntes framför Kommunhuset och på andra håll i Tomelilla dagen efter den tragiska drunkningsolyckan. Bild: Kristina ErikssonFoto: 

Beskedet om att den åttaåriga pojkens liv inte gick att rädda kom natten till torsdagen. Han dödförklarades 01.20 på Lunds lasarett.

– Det här är en olycka som påverkar oss alla. Alla har vi ju på något sätt barn i närheten av oss. Det här får inte hända, ska inte hända, säger Ewa-Gun Westford, informationsansvarig för det södra polisområdet.

Annons

Utanför bland annat Lindesborgsskolan, där pojken gick på fritids, och utanför kommunhuset var flaggorna hissade på halv stång.

På församlingshemmet i Tomelilla var ljus tända. Hit kunde barn, anhöriga och andra berörda vända sig för att få kontakt med kommunens krisgrupp.

Här fanns präster, polis, social myndigheter och psykologhjälp.

Hit kom under dagen både barn och vuxna.

Företagshälsovården och skolpsykolog tog hand om kommunens personal.

Olyckan inträffade vid lunchtid på onsdagen. Pojken hittades på botten av den djupa bassängen på Välabadet. Hjärt- och lungräddning sattes in direkt, först av badpersonalen och sedan av ambulanspersonalen. En polisutredning ska om möjligt klarlägga de närmare omständigheterna kring olyckan. Av formella skäl har två polisanmälningar upprättats, en om dödsfall genom drunkning, en om vållande till annans död.

Enligt Ewa-Gun Westford är detta rutin. Det krävs en anmälan för att polisen ska kunna göra en utredning.

– Det finns inga misstankar om brott, säger Ewa-Gun Westford.

Nu ska det också genomföras en rättsmedicinsk undersökning. Det finns uppgifter om att pojken såg ut att svimma innan han föll i vattnet, enligt Hans-eric Jonsgården, informationsansvarig på Tomelilla kommun.

Men många rykten är i svang. Och Hanseric Jonsgården hänvisar till polisens utredning för att få närmare svar på frågor kring själva olycksförloppet.

Annons

Polisutredningen kommer att starta på måndag. Pojken var på badet tillsammans med tolv andra barn och tre vuxna från sitt fritidshem i Tomelilla. De hade bara varit en liten stund på badet när olyckan inträffade.

Vid tillfället var det tre personer som jobbade på badet, enligt Hanseric Jonsgården. Han säger att alla har fått utbildning i hjärt- och lungräddning. Den som dök i bassängen och tog upp pojken är livräddningsinstruktör, enligt Hanseric Jonsgården.

Enligt Hanseric Jonsgården fyller föräldrar med barn på fritids varje termin i ett papper som bland annat visar om barnet är simkunnigt eller ej.

Informationen ligger till grund för om barnen får bada på djupt vatten eller ej. Frågan om riskerna med bad aktualiserades i ett annat sammanhang tidigare i våras. Då gällde det den kommunala barnomsorgen där det infördes ett badförbud för förskolorna i Tomelilla. Beslutet blev hårt kritiserat.

Men den ansvarige chefen för barnomsorgen ansåg att säkerheten måste förbättras.

Nya direktiv infördes som måste uppfyllas för att förskolorna och dagmammorna skulle få gå och bada med sina barn.

Välabadet med simskolor kommer även att hålla stängt i dag, fredag.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@ystadsallehanda. se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons