Annons

Spjutstorpsbadet simskola imponerar

Simskoleverksamheten i Spjutstorp är imponerande. Badvakter och simlärare engageras av föreningen och ofta är det ungdomar från trakten som anställs. - Bara under 2002 togs det 690 simborgarmärken i Spjutstorpsbadet, säger simsektionens Carin Lökken. Och då bor det inte fler än 180 personer i samhället.
Tomelilla • Publicerad 7 maj 2003

Faktum är att det finns personer som tagit simborgarmärket i Spjutstorpsbassängen samtliga år sedan invigningen 1938 Idrottsplatsens vaktmästare Folke Andersson, simsektionens Carin Lökken och kanslist Tor-Erik Lökken med dottern Theresé i den anrika bassängen som får en rejäl renovering inför säsongsöppningen. Bild: Mark Hanlon Platsen är både idyllisk och anrik. Här har idrottsprofiler som Ingemar Johansson och Kalle Svensson, Rio Kalle, svalkat sig tillsammans med hundratusentals andra. Många lockades 1938 då Sveriges första på landsbygden stod färdigt. Fortfarande lockas badsugna besökare till Spjutstorp. Den gången var det ideella krafter som gjorde grovarbetet och det är inte stor skillnad nu. Tor-Erik Lökken är kanslist i Spjutstorps IF och visar oss runt på anläggningen. - Utan frivilliga arbetsinsatser har vi inte en chans att överleva som idrottsförening, säger han. - Kommunen var här och såg skadorna i bassängen och undrade hur det skulle gå. "Det fixar vi", svarade jag. Vaktmästare Folke Andersson hjälper till så mycket han hinner men har egentligen mer än nog med resten av anläggningen. Två eldsjälar i föreningen, Håkan Håkansson och Bert Nordin, är räddarna i nöden. De bidrar med både rent hantverkskunnande och genom att ställa egna maskiner till förfogande. - Hade vi inte haft Håkan och Bert och ett par fasta medhjälpare till som lägger ner oerhört mycket tid hade det varit omöjligt att hålla den här nivån, säger Tor-Erik Lökken. Det verkar som om folk en bit utanför tätorterna är mer vana att ställa upp med frivilliga insatser. Tor-Erik har erfarenhet från tidigare arbete inne i Tomelilla och där var det betydligt svårare att få ihop folk. - Folk ute i byarna är vana att göra det själva, är hans förklaring. När det verkligen gäller kommer de. Nu i vår har behovet varit extra stort på Spjutstorpsbadet. Bassängen läckte som ett såll under hela förra året och ett rejält renoveringsarbete var nödvändigt. Man har tätat ordentligt ända ner i grunden på de utsatta ställena och fixat till de räcken som börjat lossna. Dessutom passar man på att förbinda den lilla barnpoolen med bassängen så att tömningen går smidigare. I år slår man upp portarna till badet tisdagen efter pingst. Då är det tänkt att alla ideella insatser skall ha gett resultat och att bassäng, camping och kiosk, som i år är utarrenderad, ska locka folk. Och till sommaren har man beställt vackert väder. - De dagar det regnar är här såklart knappt en själ, säger Folke Andersson. Annars är det full fart. Text: Martin Borg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons