Annons

Startskottet för ny mässa

Sveriges första mässa för moderna möbelklassiker och konst drog under fredagen igång i Brösarp.
Tomelilla • Publicerad 3 november 2006
Prisklasserna var allt från 100 kronor, som 60-tals kannan på bilden kostar, till 100.000 kronor, som några av möblerna kom upp i.
Prisklasserna var allt från 100 kronor, som 60-tals kannan på bilden kostar, till 100.000 kronor, som några av möblerna kom upp i.Foto: 
Fredrik Andersson från Skänninge hade under torsdagen haft fyra kunder på kö för att köpa den unika up-light-lampan från sent 30-tal.
Fredrik Andersson från Skänninge hade under torsdagen haft fyra kunder på kö för att köpa den unika up-light-lampan från sent 30-tal.Foto: 
Harry Mobergs konst och skulpturer från 60-talet fram till 90-tal.
Harry Mobergs konst och skulpturer från 60-talet fram till 90-tal.Foto: 
Möbler som associeras med senaste tidens modernitet.
Möbler som associeras med senaste tidens modernitet.Foto: 
Mats Theselius kända fåtölj. Liknande exemplar har sålts till prinsessan Viktoria, George W Bush och Vladimir Putin.
Mats Theselius kända fåtölj. Liknande exemplar har sålts till prinsessan Viktoria, George W Bush och Vladimir Putin.Foto: 
Det var gott om konstglas.
Det var gott om konstglas.Foto: 

Möbler, målningar, konstglas och smycken fick stråla sig i glansen av sprakande pressblixtar och initiativtagarna Jan-Erik Öhgren och Christian von Grothusen stod nöjt och tittade på.

– Mässan har verkligen väckt stort intresse. Det finns mängder av antikmässor men det är inte särskilt många som inriktar sig på den moderna tiden. Så det kommer säkert locka en lite annan, kanske yngre, publik än de vanliga antikmässorna gör, säger Jan-Erik Öhgren. Kravet på mässans utställningsföremål är att de ska ha tillverkats från 1900 och framåt. I ett hörn stod därför Fredrik Andersson från Skänninge med möbler från 20- och 30-tal, Kurt Johansson från Hjärup visade upp konstglas från hela 1900-talet och Jenny von Platen hade möbler från mestadels 50-tal. Många fler utställare minglade runt i salen.

Annons

Alla hade de intressanta historier och insikter att dela med sig om deras föremål och tidsperioder.

– Vi har valt ut dem som vi tror ska passa för den här mässan. Så utställarna är några av Sveriges bästa med mycket kunskaper om 1900-talet. – De två mest välrenommerade namnen är nog Jonas Rooth, som gör färgsprakande ljuskronor, och Mats Theselius som har designat fåtöljer åt kronprinsessan Viktoria, George W Bush och Vladimir Putin, säger Jan-Erik Öhgren.

– Jag utgår från en stram grundform och smyckar den sedan med till exempel blommönster. På så vis har jag näst intill serietecknarens frihet där jag kan göra som en illustration av en vanlig ljuskrona, berättar Jonas Rooth.

Från fredagen till och med söndagen fortsätter mässan "moderna i brösarp".

– Förhoppningsvis blir det en lika stor succé som Antikmässan i Brösarp, säger Jan-Erik Öhgren med ett spänt leende.

Lina Hansson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons