Annons

Stor glädje över nya fritidsgården

-Härmed inviger jag eran fritidsgård! sa fältsekreteraren Pia Nyman där hon stod på trappan och omgiven av barn klippte det tjusiga blå-vita bandet mitt av. Att det var till stor glädje råder det inget tvivel om - både barn och föräldrar tjoade och applåderade varmt.
Tomelilla • Publicerad 14 november 2002

Det dröjde inte många sekunder efter den lilla ceremonin förrän cirka 30 barn hade kastat sig över de många spel som stod framdukade i det gamla biblioteket. Soffan framför tevespelet fylldes raskt av unga pågar som trängdes om härligheten. En förväntansfull tös var åttaåriga Eleonora Lundberg som gjorde fritidsgårdsdebut: -Jag vet inte hur det ska bli, konstaterade hon kort innan hon försvann i något av de många utrymmen som "gården" bjuder. -Hej och välkomna! sa en leende Kristin Andersson, en av de fem föräldrar som jobbat hårt för att bybarnen ska få en mötesplats: -Alla över 6 år är välkomna, även de som bor i Spjutstorp och Skåne Tranås. Nu startar vi ganska öppet, verksamheten får hitta sin form så småningom. Att det finns behov av "gården" var tillströmningen ett klart bevis för. Föräldrar kom i bil i långa rader, några släppte av de sina, andra dröjde sig kvar. Kanske var det doften av våfflor serverad till ett glas invigningscider som lockade. Det är just föräldrar som, i Onslunda IFs regi, ska driva fritidsgården. Att initiativet uppskattats, det är två år sedan den förra fritidsgården stängde, betonade Onslunda byalags ordförande Bertil Malmberg när han överlämnade en gåva på 5000 kronor: -Det är ett beundransvärt jobb ni har lagt ner för barn och ungdomar, det är ju de som är byns framtid. Lycka till! Och vad ska pengarna användas till, Kristin Andersson? -De kom som en överraskning så det har vi inte ens hunnit tänka på. Det får vi diskutera. Kanske det blir något inköp eller rentav en utflykt? Hur som helst är det alltid bra att ha en buffert.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons