Annons

Storm mot vindkraft

Kritiken är massiv mot ett planerat vindkraftverk utanför Tranås. Verket är tänkt att bli omkring hundra meter högt, inklusive rotorn, och ska enligt planerna byggas några kilometer norr om Tranås väster om riksväg 19.
Tomelilla • Publicerad 8 november 2002

Tio boende i området har vänt sig till miljö- och byggnadsnämnden med invändningar mot verket. De befarar att verket kommer att vara störande på en rad olika sätt. "Det som oroar mig mest är ljudet. Ett visserligen dämpat med under lång tid upprepat ljud kan upplevas som störande", skriver en granne. En kvinna, som bor i Sjöbo kommun på omkring 600 meters avstånd från verket, hävdar att vindkraftverk är fula och förstör landskapet. Hon tycker också att det är konstigt att kommuner och länsstyrelsen gör olika bedömning om lämpligheten att bygga vindkraftverk i området. Enligt kvinnan bedöms området där hon bor i Sjöbo kommun som mindre lämpligt för vindkraftsetablering. "Naturtypen ändras inte bara för att det råkar gå en kommungräns där", skriver kvinnan och hänvisar till att det redan finns ett vindkraftverk i i området, i Månslunda i Tomelilla kommun. "I många kommuner verkar det vara populärt att etablera vindkraftverk i utkanterna av kommunen och så även i Tomelilla", hävdar kvinnan som också är rädd för bland annat störningar av TV-mottagningen och skuggeffekter från verket. En sommarboende i området påpekar att Sjöbo har ett säkerhetsavstånd på tusen meter mellan vindkraftverk och bebyggelse. "Hade man tillämpat den regeln även i Tomelilla hade 21 av 24 fastigheter legat närmare vindkraftverket än så, och 10 av 24 fastigheter som berörs av bygget ligger nu närmare än 500 meter", heter det i skrivelsen. Stadsarkitekt Bengt Alm i Tomelilla kommun säger till YA att han ännu inte har gått igenom de de olika synpunkterna som kommit fram och därför inte vill kommentera. Men han erkänner att det är ett problem att olika kommuner har olika policy. Enligt Tomelilla kommuns policy ska det vara tusen meter mellan ett verk och bebyggelse i planlagda områden. Enstaka hus på landet kan vara närmare ett verk än så och bedömning görs från fall till fall. En lantbrukare i området som föder upp tävlingshästar har också protesterat mot vindkraftsplanerna. Han är rädd för att hästarna ska störas av verket. han är också orolig för att fastigheterna i området kommer att minska i värde på grund av verket. Nämndens arbetsutskott behandlade nyligen bygglovsansökan, men tog inget beslut. Ärendet kommer istället upp på tisdag i miljö- och byggnadsnämnden.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons