Annons

Stram budget prioriterar barn och ungdomar

Trots att det sällan varit så svårt att göra budget som i år så innehåller alliansens förslag ett flertal ekonomiska satsningar för barn och ungdomar. Man vill sponsra en konstgräsplan, anställa fler pedagoger och erbjuda cirka 40 ferieplatser.
Tomelilla • Publicerad 3 november 2009

Det krävs dock stora krav på effektivisering och när det gäller äldreomsorgen så har verksamheten bara fått de extra insatser man behöver, det vill säga som löneökningar och materialkostnader.

– Dels drar konkurrensutsättningen i gång då Förenade Care och Carema etablerar sig i Tomelilla den förste februari. Dels är flera områden mer stabila i kommunen nu där vi redan börjat effektivisera, säger Leif Sandberg (c).

Annons

Kommunalråd Margith Svensson (m) säger att alliansen inte lagt in några nya sparbeting i 2010 år budget.

– Det blir stramare än tidigare men inget stålbad som förra perioden. Nu finns det pengar som inte kommer att finnas 2011. Vi kommer också att samarbeta mer över kommungränserna, säger Margith Svensson.

Man vill också ramförstärka lss och stöd- och lärande med en nettoökning på fyra miljoner kronor. Men även om Sveriges kommuner och landsting spår en dyster prognos, under 2011 och 2012, vill alliansen satsa pengar på några områden som gör Tome-lilla attraktivt.

– Vi har prioriterat skolans område, vilket känns glädjande. Här gäller det framförallt de yngre barnen där vi i samråd med de nya rektorerna vill sätta in 4–5 miljoner mer än förra årets budgetramar. Att satsa tidigt på de som behöver extra stöd, säger Leif Sandberg.

– Det är alltså ett beslut som vuxit fram i politiken och där vi med fler utbildade pedagoger och satsningar på datasidan ska öka elevernas färdigheter i svenska och matematik, säger Anders Albäck (fp). Några skattehöjningar är det inte tal om.

– Nej, vi har redan ett förhållandevis högt skattetryck så det kommer vi absolut inte att driva igenom, säger Leif Sandberg.

Alliansen vill också satsa på en biogasanläggning och att erbjuda ett tappställe till 2011.

– På tisdag denna vecka ska vi utse en projektgrupp och vi hoppas kunna samarbeta med våra grannar, säger Margith Svensson.

Kommunen har en omsätning på 535 miljoner och i budgetförslaget har man valt att göra utrymme för en buffert på sex miljoner.

– Enligt vår budget kommer vi att ha cirka 16 miljoner i nettoresultat. Intäkterna är skatteintäkter, statsbidrag och utjämningsbidrag, säger Leif Sandberg.

Annons

Alliansen har inte diskuterat den kommande frågan om att ta emot ensamkommande flyktingbarn, vilket därför inte budgeterats.

– Vi har inget diskussionsunderlag och får ta frågan när den kommer, säger Leif Sandberg.

Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons