Annons

Studier lika mycket rekreation som läger

Tomelilla • Publicerad 16 juli 2007

. Länsrätten avslår det överklagande där en funktionshindrad kvinna nekats att få åka på korttidsvistelse vid Furuboda folkhögskola förra sommaren.

Trots att tidpunkten för den aktuella resa passerat finner Länsrätten trots detta skäl för att pröva överklagandet.

Annons

Syftet med korttidsvistelse utanför det egna hemmet är dels att funktionshindrade ska erbjudas miljöombyte och rekreation och dels att anhöriga därigenom kan få avlösning i omvårdnadsarbetet. Enligt nämnden, för vård och omsorg i Tomelilla, så erhåller redan kvinnan hjälp i hemmet i sex timmar per vecka samt har ledsagarservice upp till 20 timmar i månaden förutom daglig verksamhet.

Under april förra året deltog även hon i ett fyradagars långt musikläger i syfte att pröva på folkhögskolan i Furuboda. Därmed tycker nämnden att behovet av miljöombyte redan tillgodosetts.

Men kvinnan hävdar att det sökta lägret är Furubodas mest eftertraktade och hade hon vetat att provapå-kursen skulle räknas som rekreation hade hon knappast frivilligt spolierat sina chanser att åka på sommarlägret.

Länsrätten menar dock att både sommarkurser och kortkurser kan utgöra en form av korttidsvistelse och dömer därför att studierna trots allt innebar både miljöombyte och rekreation.

Jenni Dahlgren

0417-125 87

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons