Annons

SVT sänder mineraljaktsdebatt live från Tomelilla

En del av torsdagskvällens Opinion live på SVT kommer att sändas direkt från Folkets park i Tomelilla – där inbjudna lokala debattdeltagare och publik ska finnas på plats. Temat för sändningen är mineraljakten på Österlen – och det finns plats för fler i publiken.
Tomelilla • Publicerad 11 september 2019 • Uppdaterad 17 september 2019
Belinda Olsson är programledare för Opinion live på SVT1. På torsdag sänds en del av programmet från Tomelilla.
Belinda Olsson är programledare för Opinion live på SVT1. På torsdag sänds en del av programmet från Tomelilla.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

På senare tid har SVT:s debattprogram Opinion Live inte bara sänts från studion i Göteborg där de stundtals hetsiga debatterna under ledning av Belinda Olsson spelas in.

Programmets tittare har nämligen också fått följa med ut i landet, där ett team livesänder från exempelvis folkparker eller andra samlingslokaler, med både lokala debattdeltagare och publik på plats.

Annons

Och programmet i morgon torsdag kväll kommer att handla om ett superhett ämne i sydöstra Skåne och även på en del andra håll i landet – nämligen planer på provborrning och eventuell framtida brytning efter mineralet vanadin, när det gäller Österlen och Hörby företaget Scandivanadiums planer.

I Tomelilla sker sändningen från Folkets park, berättar Linn Svalö, researcher på Opinion Live – och det fanns åtminstone under onsdagen fortfarande gott om plats för fler att anmäla sig om man vill vara med som publik från Tomelilla, på adressen opinionlivepublik@svt.se.

– Vi vill att man föranmäler sig så vet vet hur många som kommer, säger Linn Svalö.

I debatten kommer det höras röster från flera sidor i debatten kring eventuell gruvnäring på Österlen.

Både forskare, representanter för gruvindustrin – dock ej Scandivanadium, politiker på riks- regional och lokal nivå, motståndarnätverket Vetonu och representanter för berörda markägare kommer att vara med, från både studion i Göteborg och på plats i Tomelilla.

Programmet sänds klockan 22 i morgon torsdag 12 september, i SVT1.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons