Annons

TMK:s medlemmar ger järnet för VM

Med ideella krafter håller Tomelilla motorklubb nu på att bygga upp en hel "stad" för att ta emot alla deltagare och besökare till VM i motocross i helgen.
Tomelilla • Publicerad 2 juni 2006
Ahlgrens med stora serveringstält och en stor rullande kiosk för matservering har hyrt in sig på tävlingen och reser de tält där en del av serveringen ska äga rum. Bild: Sprisse Nilsson
Ahlgrens med stora serveringstält och en stor rullande kiosk för matservering har hyrt in sig på tävlingen och reser de tält där en del av serveringen ska äga rum. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
Förarna har redan börjar att anlända och slår upp sina "läger" i depån. Det här gänget kommer från Belgien. Bild: Sprisse Nilsson
Förarna har redan börjar att anlända och slår upp sina "läger" i depån. Det här gänget kommer från Belgien. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
I anslutning till motocross förarnas jättestora servicebilar reser personalen tält där de ska kunna stå och meka med maskinerna. Bild:Sprisse Nilsson
I anslutning till motocross förarnas jättestora servicebilar reser personalen tält där de ska kunna stå och meka med maskinerna. Bild:Sprisse NilssonFoto: 
Patrik Sjöstrand, Larry Nilsson och Mattias Nilsson går igenom några av tusentals papper som är oundvikliga vid ett så här stort arrangemang. Bild: Sprisse Nilsson
Patrik Sjöstrand, Larry Nilsson och Mattias Nilsson går igenom några av tusentals papper som är oundvikliga vid ett så här stort arrangemang. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

– Klubben satsar runt 1,2 miljoner kronor, säger Larry Nilsson, en av tolv i organisations kommittén. Men cirka 400 000 satsas av sponsorer. Annars hade det inte gått. Det har faktiskt varit som att driva ett större företag.

TMK har gjort i ordning en VIP-camping, lite exklusivare och dyrare än campingen på Bingofältet.

Annons

– Vi kommer att vara 10 man som ser till att alla camparna trivs, säger Mattias Nilsson.

Klubben har också ett VIP tält för sponsorer.

– Det måste man ha idag, säger Larry och gärna också lockande kringarrangemang som vårt Extrem Dirty Run, vilket är världspremiär. Första gången någonsin med ett terränglopp som kan beskådas från en arena.

Varenda hotellrum i Tomelilla med omnejd är redan upptagna.

– Vi bokade dem faktiskt dem redan i höstas, säger Patrik Sjöstrand. I maj 2005 bestämde vi oss för VM i augusti körde organisationskommittén i gång med planeringen.

Och sedan dess har 50 av klubbens medlemmar jobbat aktivt med arrangemanget. Den här veckan har 50 av medlemmarna tagit semester för att ställa upp. Under själva VM kommer också medlemmar från andra klubbar och jobbar, utan minsta ersättning.

– Men i gengäld hjälper vi förstås dem, säger Larry.

Det som varit jobbigast för kommittén, som är uppdelad i tolv olika ansvarsområden, har varit att få ekonomi i tävlingen.

– Bara det kommer cirka 1 500 besökare på lördagen och 7 000-8 000 på söndagen när finalheaten går så är vi nöjda. Då går det nog ihop, säger Patrik.

I dag kommer alla förare till Stora hotellet i Tomelilla för att få ut alla sina papper och checka in till tävlingen.

Annons

– Vi har lagt vårt Welcome office på hotellet vilket innebär att delar av Torget kommer att vara avstängt, säger Larry.

Klubbmedlemmarna har gjort en enorm insats för att få allt att fungera.

– Och på köpet har vi fått mycket god kontakt med kommunen, som bland anna sponsrat med ny bastu, och handelsföreningen vilket är bra för framtiden. Vi måste samarbeta kring sådana här arrangemang, säger Larry. Det tjänar alla på. En sån här tävling ger otroligt mycket tillbaka till Tomelilla kommun.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons