Annons

Tomelilla gick 13.8 miljoner plus

Tomelilla har vänt ett minus på drygt tolv miljoner kronor 2004 till ett plus under fjoråret på 13,8 miljoner kronor.
Tomelilla • Publicerad 31 januari 2006

Det förbättrade resultatet i bokslutet för 2005 gläder naturligtvis kommunalrådet Kristina Jönsson (m), som fått epitetet järnladyn.

– Bättre det än att bli anklagad för att inte klara av att fatta svåra beslut, säger hon .

Annons

För det goda ekonomiska resultatet är till en viss del resultatet av kraftiga besparingar. 2004 lades besparingar på nära 19 miljoner kronor ut. I fjor var sparbetinget också tufft, 14,4 miljoner kronor.

– Nu blir det mindre stålbad, men spenderbyxorna kommer inte på , säger Kristina Jönsson.

Hon säger att det kan bli tal om att expandera på vissa områden, men att anpassa verksamheten, det vill säga dra ner, på andra sektorer.

Enligt ekonomichefen Peter Lindgren har det skett en generell förbättring i de kommunala finanserna. Budgetdisciplinen har förbättrats och den ökand inflyttningen, som började redan 2004, ger också nya skatteinkomster.

Den stora befolningsökningen i fjor sätter dock spår inte förrän i årets budget.

En annan förklaring till det goda resultatet är ökade statsbidrag och att kommunen lagt undan reserver som inte har utnyttjats.

Den reviderade budgeten hade egentligen ett plus på 12,2 miljoner kronor, så utfallet är lite drygt en och e n halv miljon bättre än vad man kalkylerat med.

Resultatet påverkas positivt av två stora fastighetsförsäljningar. Tryde skola samt kommunnens fastighet på Grönegatan såldes under fjoråret, vilket gav ungefär 3,8 miljoner kronor till den kommunala kassan .

Investeringarna under fjoråret slutade på blygsamma tolv miljoner kronor.

Under året ska man försöka komma ifatt det eftersatta underhållet, enligt kommunalrådet, och genomföra ombyggnaden av Konsthallen/biblioteket.

Annons

Resultatet under fjoråret belastas också av utgifter för förtida pensionavgångar och extra kostnader i samband med att kommunen har minskat antalet anställda.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons