Annons

Tomelilla kan kräva tillstånd för nattvarden

Kyrkans skilsmässa från staten gör att Tomelilla kommun nu överväger att kräva alkoholtillstånd av kyrkan för "utskänkningen" av nattvardsvin. Det kan bli en dyr affär för församlingarna i kommunen. De kan komma att krävas på en engångsavgift för varje kyrka på 5 000 kronor.
Tomelilla • Publicerad 31 mars 2004

- Därtill kommer en tillsynsavgift på 800 kronor per år och kyrka, säger Eva-Marie Gunnarsson som handlägger alkoholtillstånd vid Tomelilla kommun. Eva-Marie Gunnarsson handlägger alkoholtillstånd vid Tomelilla kommun. Enligt ett nytt förslag ska även kyrkans nattvardsgång vara tillståndspliktig. Bild: Jan-Olle Persson Efter skilsmässan från staten anser hon att kyrkan bör behandlas som vilken affärsrörelse som helst. Och hon påpekar att det inte heller är helt klart att alla kyrkor får tillstånd att servera alkohol. - Vi måste göra en sedvanlig kontroll med skattemyndigheter och kronofogde. Även polisen får yttra sig. Frågan är om det kan finnas tveksamheter med prästernas handel och vandel, säger Eva-Marie Gunnarsson. Hon kan redan idag av andra skäl se att det kan bli svårigheter för henne att ge församlingarna utskänkningstillstånd. - Vi kräver normalt att det serveras mat för att vi ska ge ett tillstånd. Jag undrar om det är tillräckligt med oblat. Kanske får kyrkan servera något annat tilltugg, säger Eva-Marie Gunnarsson. I och med att kommunen ger ett tillstånd kommer också fältsekreterare och socialtjänsten att kontaktas. Alldeles klart är att 18-årsgränsen för servering av alkohol måste följas. - Vid konfirmationen måste det serveras alkoholfritt vin, säger Eva-Marie Gunnarsson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons