Annons

Tomelilla kommun vill minska oljeberoendet

Tomelilla • Publicerad 4 juli 2007

Att elda med olja kostar skjortan, ett faktum som nu gör att Tomelilla kommun börjar byta ut sina oljepannor. Kommunala bostadsbolaget Österlenhem har tagit fram en prioriteringslista på fastigheter som ska konverteras från olja- och eluppvärmning till pelletsuppvärmning samt fjärrvärme.

I september eller oktober kopplas kommunhuset in på fjärrvärmenätet.

Annons

Redan värms bland annat konsthall och bibliotek, sport- och simhall, Välagården samt Byavångsskolan och Lindesborgsskolan med fjärrvärme.

Dessutom har pelletspannor beställts till servicehemmet Norrevång, samt till Smedstorps och Brösarpss skola.

Dessa ska kopplas in hösten 2007.

Även servicehemmet Brinkehem i Brösarp ska värmas upp med pellets. Onslunda skola och Vägstationen är andra kommunal fastigheter som man överväger att byta uppvärmningssystem på.

Det finns också en rad andra idéer för hur kommunen ska kunna spara energi.

Personal ska utbildas i eco-körning, det vill säga energisnålt körande. Samtliga arbetslag i kommunen ska sätta upp sina egna energibesparingsmål.

Det ska dessutom startas energisparkampanjer inom den kommunala förvaltningen.

Det har också diskuterats att kommunala leasingbilar ska drivas med biogas som produceras vid reningsverket i Tomelilla.

I görligaste mån ska också cykel användas av de kommunalanställda, ett enkelt sätt att spara energi och samtidigt hålla sig i god form.

Ulf Mårtensson

Annons

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons