Annons

Tomelillapolitiker stöder konstrådet

Kommunalrådet John Johansson (m) har ännu inte sett Sune Rudnerts utställning. Men kommunalrådet litar på Konstrådets bedömning av Malmökonstnärens bilder.
Tomelilla • Publicerad 22 mars 2002

- Vi har ett konstråd. Medlemmarna får som proffs göra de bedömningar som de gör. Jag litar på dem, säger John Johansson. Han säger att han som kommunalråd inte kan göra konstnärliga bedömningar. Sune Rudnert anser att verken snarast ska betraktas som en hyllning till kvinnan." BORDER="0"Sune Rudnert anser att verken snarast ska betraktas som en hyllning till kvinnan. I debatten om utställningen har kultursekreteraren Marie Johansson hänvisat till att Konsthallen också besöks av barn?-?och att konsten måste anpassas efter dem. - Klart att man ska kunna visa kontroversiella saker. Men vi har en bildkonstskola i Konsthallen dit barn kommer. Föräldrarna får inte heller ta anstöt, säger John Johansson. Men kan inte Konstrådets agerande få negativa konsekvenser för framtiden? Kanske vill inte konstnärer ställa ut i konsthallen. - Det kan få negativa konsekvenser. Men man säger ju att all reklam är god reklam. Den här utställningen har verkligen fått reklam, säger Johansson och tillägger: - Bedömningen som Konstrådet gjort tycker jag att rådet får stå för. Frysta relationer blev det vid gårdagens pressvisning på Tomelilla Konsthall då konstnär Sune Rudnert skulle visa sin färdiga utställning." BORDER="0"Frysta relationer blev det vid gårdagens pressvisning på Tomelilla Konsthall då konstnär Sune Rudnert skulle visa sin färdiga utställning. Mats Theselius, själv fri konstnär, och Thomas Leandersson (c), ordförande i nämnden för kultur, fritid och turism, är båda ledamöter i Konstrådet. I rådet sitter också kultursekreteraren Marie Johansson, den socialdemokratiske politikern Martin Svennberg samt Tomelilla konstförenings ordförande. Enligt förvaltningschefen Mats Ekberg tillsattes rådet för ett par år sedan när kommunen tog över driften av Konsthallen. Rådets uppgift är att välja utställare till Konsthallen. Mats Theselius tillfrågades om att ingå i rådet på grund av att han är en välkänd designer och konstnär, enligt Ekberg. Kultursekreteraren Marie Johansson har tagit sjukskrivna konsthallschefen Mona Björkmans plats. Sune rudnert viker sig inte. Tavlorna är inte kvinnoförnedrande." BORDER="0"Sune rudnert viker sig inte. Tavlorna är inte kvinnoförnedrande. Det var också Konstrådet som för två år sedan under Mona Björkmans tid i rådet avtalade med Sune Rudnert om att han nu under påsken skulle ställa ut i Konsthallen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons