Annons

Tomelillas skolor inspekteras

Trots turbulensen på barn- och utbildningsförvaltningen så fungerar det bra ute på skolorna. Det menar Skolverket som just nu genomför en omfattande kvalitetsgranskning av alla skolor i kommunen.
Tomelilla • Publicerad 5 mars 2004

- Trots all omorganisation och byte av förvaltningschef så klarar man det bra ute på skolorna. Men det är klart att alla ser fram emot en stabil lösning på kommunnivå, säger säger Barbro Nässén, projektledare för Skolverkets utbildningsinspektion. Tillförordnade förvaltningschefen Göran Fredriksson välkomnar inspektionen som gäller både förskola, grundskola och vissa gymnasieutbildningar. - Vi har en stor glädje av en sådan inspektion. Dels får vi en bekräftelse på det som fungerar bra, dels får vi hjälp med att se över sådant som kan fungera bättre, säger han. Under februari och mars får alla rektorsområden besök av Skolverket som intervjuar elever, personal, och tittar runt i lokalerna. Även kommunens skolledning intervjuas. Barbro Nässéns allmänna intryck hittills är gott, samtidigt som hon menar att situationen på barn- och utbildningsförvaltningen fortfarande är turbulent: - Det spretar lite grand i organisationen, och det finns fortfarande många frågetecken. Men det är uppenbart att man försöker få ordning och reda, säger hon. Granskningen inleddes på Kastanjeskolan i slutet av februari. Fem representanter från Skolverket besökte då lektioner och genomförde intervjuer med inte bara rektor, elever och personal, utan även föräldrar. Byavångskolan, Lindesborgsskolan och förskolan i rektorsområde 1 har inspekterats under de senaste dagarna, liksom komvux. På tur står Norratorp, följt av Bollerups naturbruksgymnasium och gymnasiesärskolan. Sist ut granskas rektorsområde 2. Skolverket har tidigare genomfört liknande granskningar över hela landet, men aldrig så här omfattande. Under en 6-årsperiod ska alla skolor i landet få besök. Inspektionerna startade i höstas. Resultatet för Sjöbo och Skurup är redan presenterat. Syftet är att se om kommunen och skolorna lever upp till de lagar och förordningar som finns uppsatta, samt om de följer mål och riktlinjer i den nationella läroplanen. - Vi vill kunna garantera en likvärdig utbildning, oavsett om man bor i Tomelilla eller Pajala, säger Barbro Nässén. Till sommaren ska rapporten för Tomelilla ligga klar. Skolverket har redan gjort inspektioner i Sjöbo och Skurup och presenterat rapporter. - Att döma av de rapporterna kommer Skolverket säkert att göra flera anmärkningar, tror Göran Fredriksson som dock inte är orolig för vad som kommer fram.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons