Annons

Tomelillavården klarar ny reform

Tomelillaborna påverkas inte mycket av familjeläkarreformen. Redan i dag får de normalt komma till samma läkare. Men de som sett fram emot reformens utlovade hembesök blir besvikna.
Tomelilla • Publicerad 20 januari 2002

Familjeläkarreformen innebär att patienterna listar sig för den läkare man vill besöka. Det kan vara någon av de privata, dit också läkarna på Nova kliniken räknas, eller någon av dem som jobbar på vårdcentralerna i Brösarp och Tomelilla.

Annons

- Vi har alltid jobbat efter den modellen att våra patienter och familjemedlemmar skall få komma till samma läkare. Om en patient kommer akut kan det förstås bli fråga om en annan läkare. Det blir ju den läkaren som har tid just då. Jag tror faktiskt att mindre enheter fungerar precis som vår. Kanske detta med olika läkare vid varje besök är ett storstadsproblem, säger Anne-Marie Bovin, avdelningsföreståndare på vårdcentralen i Brösarp.

Men på en punkt tvingas vårdcentralen att svika politikernas löften till patienterna:

- För vår del kan vi inte erbjuda några hembesök, säger Anne-Marie Bovin.

samma besked

- Vi har inte de resurserna. Däremot ordnar vi alltid så att patienterna kan komma till oss. De hembesök vi gör är förbehållna de äldre och svårt sjuka inom hemsjukvården,

På vårdcentralen i Tomelilla är beskedet det samma..

- Våra patienter får redan i dag tid hos den läkaren de varit hos tidigare. Om det nu inte handlar om ett akut besök, säger Kerstin Jönsson.

På Nova kliniken i Tomelilla har listade patienter företräde.

- Om våra två läkare blir fulltecknade som familjeläkare, och det kommer en olistad patient som vill ha tid, så går de listade patienterna före, säger Anna Bernhoff, sjuksköterska.

För de andra privatläkarna i Tomelilla, Edvin Enevid och Lennart Ahlman, är listningsavtalet med region Skåne ännu inte klart.

Annons

- Det är mycket ekonomi i den här nya reformen, säger Margaretha Malm, ordförande i privatläkarföreningen.

De listade läkarna får en fast ersättning för varje listad patient plus ersättning när patienten kommer på besök. Dessutom blir en läkare eller kliniken områdesansvarig och får ersättning för det också.

- Att vara områdesansvarig innebär att läkaren eller kliniken har ett visst ansvar för all i det geografiska området, även dem som inte är listade, säger Christina Ståhl på Region Skånes beställarkansli.

? Ansvaret handlar bland annat om smittskydd och ge stöd och råd till den kommunala hälso och sjukvårdspersonalen. Att vara familjeläkare innebär att hon/han garanterar en viss tillgänglighet.

På vårdcentralen i Brösarp kommer följande läkare att kunna listas: Olof Hedener, Ann Aspelin-Sandström, Viveka Bosma och Glenn Ottomers. På vårdcentralen i Tomelilla är det Rickard Selmens och Bodil Herrström. På Novakliniken Christine Mireau och Jörgen Tapola. Varje läkare kan i genomsnitt ha 1.800 listade patienter innan de är fulltecknade.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons