Annons

Två barn nekas skolskjuts

En områdesrektor i Tomelilla kommun säger nej till skoltaxiskjuts för två barn med särskilda behov. Därmed tar hon ingen hänsyn till de läkarintyg barnen fått på Familjemottagningen i Simrishamn.
Tomelilla • Publicerad 16 mars 2004

I det står det att barnen, för att må bra, bör få skoltaxiskjuts från hemmet till Tomelilla. Familjen flyttade ifrån Tomelilla för att barnen skulle få lugn och ro. Men på läkarens inrådan fick barnen gå kvar i sina respektive skolor i Tomelilla. Båda barnen är enligt läkarintyget funktionshindrade på grund av psykiska besvär. - De klarar helt enkelt inte att åka en vanlig skolbuss, säger mamman som nu lämnar och hämtar barnen vid respektive skola. Områdesrektorn har i ett brev till barnens mamma skrivit att hon undersökt möjligheterna till skolskjuts men funnit att de inte är berättigade. Hon skrev, "Eftersom du väljer en annan skola till dina barn än den där ni bor, är barnen inte berättigade till skolskjuts." Områdesrektorn hänvisar också till ett visst kapitel i skollagen som säger att hemkommunen är skyldig att sörja för att det för eleverna i grundskolan anordnas kostnadsfri skolskjuts, om sådan behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, funktionshinder hos en elev eller någon annan särskild omständighet. - Jag tycker att områdesrektorn säger emot sig själv när hon i brevet hänvisar till skollagen, säger barnens mamma. - Olof Elthammar, barnens läkare, skriver ju ordagrant i läkarintyget att barnen är funktionshindrade på grund av psykiska besvär vilket också innefattas av orden eller någon annan särskild omständighet. Mamman har gett Olof Elthammar tillstånd att bryta sekretessen och han menar att rektorn gör en egen tolkning av skollagen för slippa de utgifter som en skolskjutstaxi skulle föra med sig. - De här två barnen har klara behov under lång tid framåt, säger Olof Elthammar. Och det är inte bara viktigt att vi stöder deras skolgång utan också att de får skolskjuts. Det är ju en del av vardagen och det handlar ju om att göra den så bra som möjlig. Efter avslaget från områdesrektorn har Olof Elthammar överklagat beslutet till barn och utbildningsnämnden så nu vilar ärendet på deras bord. Områdesrektorn vill inte ge någon kommentar.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons