Annons

Utträden minskar intäkterna

Antalet personer som väljer att lämna Svenska kyrkan ökar stadigt. I Tomelillabygdens församling har 37 medlemmar valt att lämna kyrkan i år.
Tomelilla • Publicerad 12 november 2009

Det är tio personer mer än i fjor, och nästan dubbel så många som föregående år, då antalet legat runt 20 utträden flera år i rad.

– Detta är tyvärr en trend som gäller hela Lunds stift, konstaterar kyrkoherde Sven Åkerblad.

Annons

Kyrkovalet i kombination med skattsedelns uppdykande i hushållens brevlådor kan var en del av orsaken till manfallet, tror Sven Åkerblad.

– Valet satte fokus på kyrkan och gjorde folk mer medvetna. Samtidigt kom skattsedeln, där man kan se hur mycket medlemskapet faktiskt kostar, säger han. Sven Åkerblad hoppas dock att årets bortfall ska visa sig vara en engångsföreteelse.

– Fortsätter det så här, får det på sikt betydelse för församlingens ekonomi. Kyrkoavgiften är ju den egentliga inkomst vi har.

Totalt bor cirka 7 500 personer inom Tomelillabygdens församlings upptagningsområde. Av dem är 6 245 medlemmar i Svenska kyrkan.

Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons