GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vård för narkotikapåverkad yngling på hoj

En 17-årig yngling döms för att ha kört en lätt motorcykel under påverkan av tramadol och cannabis i Tomelilla. Nu får 17-åringen ungdomsvård.
Tomelilla • Publicerad 9 december 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Det var i slutet av juli som polisen tog fast ynglingen när han körde lätt motorcykel på Östergatan i Tomelilla. Det visade sig att han hade tramadol och hasch eller något annat cannabispreparat i blodet, och han misstänktes därför både för rattfylleri, ringa narkotikabrott och olovlig körning.

Ynglingen har erkänt ringa narkotikabrott men förnekat rattfylleri eftersom han saknat uppsåt. Enligt ynglingen hade han tagit en överdos och fått åka till sjukhus innan händelsen.

Och han hade dessutom en kroppsskada som personalen gav honom morfin för, dock väntade man tills dess att tramadolen gått ur kroppen vilket tog flera timmar, något som också intygats av en förälder.

När 17-åringen dagen efter lämnade sjukhuset trodde han därför att han inte hade några droger kvar i kroppen. Han har även nekat till olovlig körning då han var övertygad om att han köpt en moped.

Tingsrätten gör bedömningen att ynglingen borde ha förstått att det kunde finnas droger kvar i kroppen och att mopeden gick för snabbt för att klassas som moped.

Eftersom han tidigare har ett strafföreläggande för olovlig körning, och att han enligt socialnämnden har ett speciellt vårdbehov för att bli drogfri, så tycker tingsrätten att påföljden ska stanna vid ungdomsvård. Han ska nu följa ett speciellt vårdkontrakt, och det innebär i sin tur regelbundna urinprov och familjebehandling.

Jenni DahlgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.