Annons

Viktiga skolfrågor avhandlas i beredning som arbetar i det tysta

Hon kan betraktas som något av en doldis, skolpolitikern Lena Persson.
Tomelilla • Publicerad 18 januari 2006
Lena Persson (c) är ordförande i familjeberedningen ,som ska forma framtidens skol a i Tomelilla. Bild: Sprisse Nilsson
Lena Persson (c) är ordförande i familjeberedningen ,som ska forma framtidens skol a i Tomelilla. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Den 43-åriga centerkvinnan har ändå ett relativt tungt politiskt uppdrag. Hon är ordförande i familjeberedningen som ska dra upp riktlinjerna för bland annat Tomelilla skolpolitik på lite längre sikt.

Hittills har dock beredningarna, som föddes i och med omorganisationen för lite drygt ett år sedan, jobbat lite i skymundan.

Annons

– Nu ska vi börja jobba med skolplanen, säger Lena Persson.

Hon tänker besöka skolorna i kommunen, träffa personal, föräldrar och elever.

– Vi vill ta reda på hur framtidens skola ska se ut.Vad är det som är viktigt? undrar Lena Persson.

Hon har själv en del svar:

– Det är viktigt att barnen lär sig något, att skolan bygger på respekt för eleven, medbestämmande, att eleven får vara med och utveckla skolan och att vi har bra pedagoger. Allt är inte bra, enligt Lena Persson.

– Vi har lite problem med resultaten. Betygen skulle kanske kunna vara lite bättre.

Hon tror att skolans problem kan ses i ett större sammanhang.

– Samhället känns otryggt, det avspeglar sig i skolan, säger hon.

Tidigare långsiktiga skolplaner har upprört känslorna när det talats om att lägga ner byskolor. Lena Person vill ha kvar alla skolor, men framhåller samtidigt att det måste finnas ett underlag för dem , det vill säga barn.

Hon är positiv till friskolor.

Annons

– Det är viktigt att föräldrarna har möjlighet att välja olika alternativ.

Vad är då viktigast när målen sätts för den långsiktiga skolpolitiken? Får Lena Persson välja tre prioriteringar, blir det:

1. Utveckla pedagogerna.

2.Engagera föräldrar och barn gemensamt.

3. Alternativ som friskolor ska finnas. Sin politiska hemvist förklarar Lena Persson med att centerpartiet var det parti som inte föll bort när hon funderade på i vilket parti som hon skulle kunna engagera sig. Genom att engagera sig politiskt vill hon vara med och påverka.

Lena Persson kommer ursprungligen från Älvdalen i Dalarna. Hon jobbade under många år som undersköterska. På senare år har hon vidareutbildat sig och blev färdig socionom 2004. Nu arbetar hon med olika projekt för långtidsarbetslösa.

Hon tycker att arbetet i beredningen är lite tungrott. I beredningen, som sammanträder sex gånger om året, ingår nio ordinarie ledamöter och nio suppleanter.

Det är lite för många för att arbetet ska bli effektivt, enligt Lena Persson.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons