Annons

Vinslottet där alla får plats

Greveparet Sparre bor under samma tak som restaurang- och hotellverksamheten Petri Pumpa. Kronovalls slott, vars historia man vet ganska lite om, är en märklig byggnad präglad av barock.
Tomelilla • Publicerad 25 juli 2007
Kronovall slott.
Kronovall slott.Foto: 
Petri Pumpa serverar sina middagar på huvudvåningen och som fungerar lite som foajé. Per Ola Holm har fullt upp med bokningar och telefonen ringer konstant.
Petri Pumpa serverar sina middagar på huvudvåningen och som fungerar lite som foajé. Per Ola Holm har fullt upp med bokningar och telefonen ringer konstant.Foto: 
Den vita damen sågs sväva över sjön mot jaktstugan och sågs både av Angelica och Erik Sparre. Omkring slottet finns en park som är särskilt känd för sin magnifika labyrinthäck. BILD: Sprisse
Den vita damen sågs sväva över sjön mot jaktstugan och sågs både av Angelica och Erik Sparre. Omkring slottet finns en park som är särskilt känd för sin magnifika labyrinthäck. BILD: SprisseFoto: 
I den gamla iskällaren förvaras för tillfället 24 000 flaskor av Åkessons mousserande vin. Men vinlagret är byggt på senare år och håller ungefär 13 grader jämnt.
I den gamla iskällaren förvaras för tillfället 24 000 flaskor av Åkessons mousserande vin. Men vinlagret är byggt på senare år och håller ungefär 13 grader jämnt.Foto: 
Vid entrén kan man vila sig i en tvåmanssoffa från förr.
Vid entrén kan man vila sig i en tvåmanssoffa från förr.Foto: 

– 1991 överlät vi slottet med tillhörande mark till en stiftelse som bär vårt namn och förvaltas av Riddarhuset, förklarar grevinna Angelica Sparre.

Det innebär att paret Sparre har sin bostad i den ena flygeln vilket av förståelse kan ha sina för- och nackdelar.

Annons

– Det är skönt att slippa skötseln och underhållet men kan vara jobbigt när det plötsligt sitter hotellgäster i vårt privata lusthus, säger Angelica Sparre.

– Men det är mycket bra att Petri Pumpa finns här för nu lever hela slottet igen.

Och mycket folk är det som besöker Kronovall av olika anledningar. Förutom Petri Pumpas restauranghotell finns en sommarrestaurang, där man kan avnjuta stenugnsbakad pizza, och då har man inte räknat med konferencier, vinprovningar och bröllop.

– På veckorna har vi konferensverksamhet och på helgerna är det öppet för privatpersoner berättar Per Ola Holm som driver Petri Pumpa. Per Ola Holm är en upptagen man med telefonen klistrad mot örat men som trots allt är en riktig livsnjutare. Han bekräftar att slottet ger besökarna en speciell känsla.

– Folk dämpar sig gärna, börjar prata lägre än vad de brukar och klär upp sig inför middagen, säger Per Ola Holm.

Och han tycker att det kan vara lite synd.

– Jag vill att bordet ska vara en mötesplats där man umgås, diskuterar och taggar ned. Överdriven högtidlighet är det sista vi ha, säger han i ett rappt tempo.

Ett tecken på öppenhet är att besökarna får gå in i köket och hjälpa till med matlagningen vilket kanske inte alltid är så populärt bland kockarna.

– Men de jobbar för bröd och vatten precis som vi andra, säger Per Ola Holm obekymrat.

Petri Pumpa fokuserar på närproducerade råvaror där man även ser på vinet som en lantbruksprodukt.

Annons

– Vi tror att om man skapar en närhet bland de som bor här så blir samhället i sin tur också bättre. Den vita damen har han inte träffat än men Per Ola Holm säger att många av de anställda pratar om mystiska krafter i slottet.

– Det handlar mest om dörrar som stängs och ljus som blåses ut

Petri Pumpa hyr Kronovall slott av Åkessons som har sin vinkällare några hundra meter bortom slottet. Det är från början en gammal iskällare dit man tog is från vallgraven utanför.

– Det ansågs som heligt vatten som folk köpte och det ansågs som väldigt fint att man på Kronovall kunde ha is i glasen, säger Teresia Nilsson som är trainee och blivande driftsansvarig.

Hon kommer att hålla guidade turer och är mycket intresserad av alla slottshemligheter. Angelica Sparre har, till skillnad från de flesta andra, alltid bott i slott. Innan hon blev fru Sparre och flyttade till Kronovall 1962 är hon uppvuxen i ett slott i Tyskland men att jämföra länderna emellan är svårt.

– Det var himmelriket att komma hit med centralvärme och rinnande vatten.

Att slott ska bevaras är för henne självklart.

– Det är ju vår historia och folk dör men inte byggnader, säger hon.

Jenni Dahlgren

0417-125 87

jenni.dahlgren@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons