Annons
Trelleborg

Lokala hallon på Nobelmiddagen – ”Helt fantastiskt”

Hallongårdens bär var stjärnorna i Nobelmiddagens dessert. Efter en lång process fick företaget beskedet i somras – och fick noga passa hallonen så att de blev exakt rätt storlek.
Bodarp • Publicerad 11 december 2019
Anna Biärsjö jublar över att ha fått vara en del av Nobelmiddagen. Bilden till vänster är tagen av   Stephan Lombard. Bilden till höger: Dan Lepp, © Nobel Media.
Anna Biärsjö jublar över att ha fått vara en del av Nobelmiddagen. Bilden till vänster är tagen av Stephan Lombard. Bilden till höger: Dan Lepp, © Nobel Media.

– Det är helt fantastiskt. Det är nog det största man kan leverera till, säger Anna Biärsjö, delägare i Hallongården som ligger i Bodarp norr om Trelleborg.

I somras fick Hallongården beskedet att de blivit utvalda. Men det var en lång process som låg bakom. Först fick de reda på att det stod mellan dem och ett annat företag.

Annons

– Det var länge ”kanske, eventuellt”. Allt var väldigt hemligt, berättar Anna Biärsjö.

Det är Nobelkonditorn Daniel Roos som valde gårdens bär. Men de fick inte se ut hur som helst. Bären fick inte vara för stora för att det skulle bli rätt balans på tallriken.

– Och stora bär är lite av vårt signum. Så vi fick gå och passa på buskarna, säger Anna Biärsjö.

När bären var rätt storlek och av bäst kvalité plockades 3 000 garneringsbär. Hallongården levererade även 200 kilo hallon som blev ingrediens i mousse, kräm och sorbet.

Bären frystes in på Hallongården och två veckor före Nobeldagen levererades de direkt till Stadshuset i Stockholm.

På kvällen följde familjen Biärsjö Nobelmiddagen och fick för första gången se den färdiga desserten.

– Det var en hyllning till hallonen. Det är utanpå allt man kunnat drömma om, säger Anna Biärsjö.

Årets Nobelmeny

Förrätt:

Kalixlöjrom med gurka, inkokt kålrabbi, krämig dill och en sås på pepparrot.

Huvudrätt:

Anka fylld med svart trumpetsvamp och citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, kryddpicklad gulbeta och rostad anksky. Serveras med savoykål med rökt shiitake, bakad lök och granolja

Efterrätt:

Hallonmousse, torkad chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet

Källa: nobelprize.org

Här saknas innehåll

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons