Annons
Nyheter

Bomarknaden: "Ta det väldigt försiktigt nu"

Går du i bostadsköpartankar inför hösten? Nu manar privatekonomer till försiktighet när visningarna drar igång på allvar. - Det är viktigare nu än tidigare att göra noggranna beräkningar på vad man klarar av.(TT)
Publicerad 14 augusti 2017
””

Hedmark poängterar att den som går i bostadsköpartankar nu ska vara medveten om det "extremt låga ränteläget" och verkligen tänka efter om privatekonomin klarar en uppgång av bostadsräntor till mellan 7 och 8 procent. I det sammanhanget handlar det om att se till sin egen situation och grundbehoven för boendet.

Hedmark är inte ensam om att lyfta ett varningens finger till eventuella bostadsköpare.

””
Annons

Ha koll på ränteläget

Enligt Gabrielsson är en viktig frågeställning vad som händer på bostadsmarknaden när de stora visningshelgerna nu kommer igång efter sommarens stiltje. Hur många lägenheter kommer ut till försäljning? Hur många köpare finns det? Det är frågor som kommer att styra bilden i höst.

Enligt Svensk Mäklarstatistiks julisiffror som släpptes på måndagen stod villapriserna i Sverige helt still under månaden. Bostadsrätterna sjönk under tiden med 1 procent. Jämfört med juli i fjol har villapriserna hoppat upp 9 procent och bostadsrätterna har ökat i pris med 7 procent.

””

Gabrielsson påpekar också att det nu är viktigt att ha koll på ränteläget. Enligt Nordeaekonomen är Riksbankens senaste besked att räntan inte kommer att sänkas mer. Samtidigt råder osäkerhet kring framtida höjningar.

””

Amorteringskrav kan påverka

En annan faktor som nu bedöms påverka bostadsmarknaden är att en skärpning av amorteringskravet planeras från den 1 januari 2018. Utöver befintligt krav föreslår Finansinspektionen (FI) att bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amorteras ner med minst en procent per år. Enligt privatekonomerna har flera banker i olika utsträckning redan börjat ta hänsyn till de kommande kraven.

””

I det sammanhanget lyfter Ingela Gabrielsson också fram att det kan var viktigt för den som går i säljtankar att ha ett eventuellt skärpt amorteringskrav i minnet om det sätter press på priserna nedåt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons