Annons
Nyheter

Därför ska du undvika smileys på jobbet

Om möjligt, undvik små gula, glada gubbar i dina jobbmejl. Så kallade smileys signalerar vare sig glädje eller värme, bara inkompetens. Nu för tiden kommer de i alla upptänkliga former. Så kallade smileys eller emojis som skrattar, gråter, uttrycker vrede eller frustration.(TT)
Publicerad 15 augusti 2017

Nu för tiden kommer de i alla upptänkliga former. Så kallade smileys eller emojis som skrattar, gråter, uttrycker vrede eller frustration.

Men att låta en liten gul figur avspegla ditt tillfälliga känslotillstånd har sina risker. Framför allt på jobbet. Det konstaterar israeliska och nederländska forskare som har undersökt hur 549 frivilliga från 29 olika länder reagerade på de små gula figurerna, skriver The Independent.

Annons

Deltagarna fick läsa ett mejl från en främling och sedan bedöma mejlskrivarens "värme och kompetens". En del av mejlen innehöll smileys, andra inte.

Till sin förvåning upptäckte forskarna att mejl som innehöll en eller flera smileys inte påverkade den värme som mottagaren uppfattade att avsändaren hade skickat mejlet med. Eventuella smileys sänkte däremot uppfattningen om avsändarens professionella kompetens.

Forskningen, som presenteras i tidskriften Social Psychological and Personality Science, visar också att svarsmejlen innehöll mer detaljerad information samt mer innehåll över huvud taget om ursprungsmejlet inte hade innehållit några smileys från första början.

””

Undersökningen visade också på en viss sexism. Om avsändarens kön är okänt, tror mottagaren oftare att det är en kvinna, om mejlet innehåller en smiley.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons