Annons
Nyheter

ECB ser ljusare på ekonomin

Räntesänkningarnas tid är över, signalerar Europeiska centralbanken. Men låg inflation kräver enligt banken att stimulanserna fortsätter enligt plan. Europeiska centralbanken (ECB) ser lite ljusare på eurozonens ekonomi och höjer prognosen för tillväxten i år till 1,9 procent, från tidigare 1,8 procent.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

Europeiska centralbanken (ECB) ser lite ljusare på eurozonens ekonomi och höjer prognosen för tillväxten i år till 1,9 procent, från tidigare 1,8 procent. Även för 2018 och 2019 höjs prognosen.

””

Däremot sänker banken inflationsprognosen något.

Annons

Styrräntan lämnas oförändrad på noll procent och stödköpen av obligationer fortsätter i samma takt som tidigare, med 60 miljarder euro varje månad. Obligationsköpen ska enligt planen fortsätta till årsskiftet.

ECB står fast vid att de kan komma att förlängas. Men att banken tagit bort en formulering om att räntan kan komma att sänkas ytterligare om det krävs för att få mer fart på ekonomin tolkades av bedömare som en svag signal om att stimulansernas tid går mot sitt slut.

Den ekonomiska tillväxten i eurozonen ökade med 1,9 procent under första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal i fjol, enligt nya siffror från Eurostat som reviderats något från en tidigare beräkning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons