Annons
Nyheter

Facebook satsar mer på faktakoll

Facebook ska öka sina insatser för att försöka hindra att så kallade falska nyheter sprids via det sociala nätverket. Enligt ett uttalande på Facebooks webbplats ska bolaget börja använda uppdaterade algoritmer, som bygger på så kallad maskininlärning, för att upptäcka potentiella fejknyheter.(TT)
Publicerad 3 augusti 2017

Enligt ett uttalande på Facebooks webbplats ska bolaget börja använda uppdaterade algoritmer, som bygger på så kallad maskininlärning, för att upptäcka potentiella fejknyheter. De misstänkta falsarierna ska sedan skickas till utomstående faktagranskare. Resultaten av granskningarna ska eventuellt visas under originalartiklarna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

"Folk vill ha mer sammanhang för att kunna göra informerade val om vad de läser och delar", skriver Sara Su, produktchef på Facebook, i ett blogginlägg.

Annons

Samtidigt meddelar Facebook att bolaget påbörjat en bredare utrullning av en funktion som gör att relaterade artiklar visas intill de nyheter som användarna länkar till. Funktionen hjälper läsare att få "fler perspektiv och ytterligare information", skriver Sara Su.

Facebook har fått kritik för att nätverket används för att sprida falska nyheter, som många anser påverkade förra årets presidentval i USA. Även inför det franska presidentvalet i våras förekom fejknyheter.

I ett separat uttalande på tyska skriver Facebook att en testversion av funktionen för faktakoll ska lanseras i USA, Frankrike, Nederländerna och Tyskland, skriver Reuters.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons