Annons
Nyheter

Hårdare krav för fondbolag

Förbud mot telefonförsäljning och ökade kapitalkrav är några av 30 förslag som ska stärka konsumentskyddet i premiepensionen. Det kan leda till att 300 fonder försvinner ur systemet, enligt Pensionsmyndigheten.(TT)
Publicerad 1 juni 2017

Det meddelade generaldirektör Katrin Westling Palm när hon presenterade hårdare krav för att vara med i premiepensionens fondtorg, inför ett stort pressuppbåd på Rosenbad.

Uppdraget beslutades av regeringen, som vill se åtgärder som ger trygghet till pensionsspararna, efter den senaste tidens skandaler kring fondbolagen Falcon Funds och Allra.

Annons

Två ändringar

Redan i mars föreslog myndigheten ett batteri av åtgärder och i dagens förslagspaket finns det två modifieringar.

””

Här måste ett fondbolag ha ett förvaltat kapital på minst 500 miljoner kronor innan det kan registreras på fondtorget. Det tidigare föreslagna kravet var 100 miljoner kronor.

Samtliga 30 förslag skulle innebära att 300 fonder kan försvinna ur systemet, enligt Palm.

””

Tar emot förslag

På plats var även regeringens företrädare, finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), för att ta emot förslagspaketet.

””

Hon säger att förslagen kommer att tas till den blocköverskridande pensionsgruppen.

TT: Tror du det finns en bred samsyn kring förslagen?

””

Enligt Bolund finns det också en diskussion kring en större förändring av premiepensionssystemet.

””

Fondbransch positiv

Annons

Branschorganisationen Fondbolagens förening ställer sig i princip positiv till åtgärderna. Däremot är den kritisk till förslaget att fonder inte får förvalta mer än 50 procent av kapitalet i premiepensionen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons