Annons
Nyheter

"Fortsatt budgivning på attraktiva objekt"

Kommande helger startar bostadsvisningarna efter semestern. Nu finns indikationer på att utbudet kan öka i höst efter en svagare vår, enligt experter. - Det jag hör från mäklare är att marknaden nu börjar ta fart igen, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.(TT)
Publicerad 11 augusti 2017
””

Och då handlar det inte bara om att semesterveckorna är över. Signaler finns om att utbudet mer långsiktigt kommer att öka i höst. Det lägre antalet bostäder som varit ute till försäljning har varit aktuellt sedan amorteringskravet infördes på bolån tagna efter den 1 juni 2016. Som exempel kan nämnas att antalet bostadsrätter som var till salu det första kvartalet 2014 var 31 668 stycken, första kvartalet 2017 var den siffran 30 615.

Yteffektiva boenden söks

Annons

En faktor som nu bedöms påverka bostadsmarknaden - och som kan leda till ett ökat utbud under hösten - är att en skärpning av amorteringskravet planeras från den 1 januari 2018. Det gör att fler ägare kan vilja passa på att sälja innan. Till detta kommer räntesituationen.

””

Enligt Wörmann börjar marknaden nu nå nivåer som många inte har råd med när kvadratmeterpriset i Stockholms innerstad ligger närmare 100 000 kronor.

””

I ett bredare Sverigeperspektiv är bedömningen, enligt Svensk Fastighetsförmedling, att det kan bli en prisuppgång i universitets- och residensstäder på små ettor och tvåor eftersom det råder en generell brist på studentbostäder. Men även andra objekt kan det bli strid om.

Extra visning kan krävas

””

För mindre attraktiva lägenheter kan dock hösten bli tuff.

””

På måndag kommer Svensk Mäklarstatistik med julisiffrorna. Tanja Ilic gör bedömningen att det kan visa att priserna på årsbasis stigit med cirka 6 procent. När junistatistiken redovisades för en månad sedan var den siffran 8 procent.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons