Annons
Nyheter

God inkomstutveckling inom jordbrukssektorn

Jordbrukssektorn är inte så lågavlönad som man kan tro, visar en studie av Agrifood Economics Centre som samarbetar med Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.(TT)
Publicerad 12 juni 2017

Jordbrukssektorn är inte så lågavlönad som man kan tro, visar en studie av Agrifood Economics Centre som samarbetar med Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Forskningen visar att skillnaden i förvärvsinkomst mellan jordbrukarhushåll och andra hushåll har minskat från 29 till 17 procent mellan 1997 till 2012, vilket visar på en god inkomstutveckling.

Annons

Samtidigt kan en jämförelse av skillnaderna i disponibel inkomst, som inkluderar skatter och transfereringar, visa att jordbrukarhushåll har lika hög disponibel inkomst, som andra hushåll.

"Det främsta skälet är att skattesystemet gynnar jordbrukare", skriver Sören Höjgård, docent i nationalekonomi och en av författarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Den gynnsamma utvecklingen beror på en ökning av inkomsterna från jordbruk samt på en ökning av partnerns inkomster från arbete utanför gården.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons