Annons
Nyheter

Nya miljardkrav på Telia i Nepal

Telia sålde sitt dotterbolag Ncell i Nepal utan att betala reavinstskatt. Efter att skattetvisten avgjorts blev det Ncell som fick betala skatten. Nu kommer nya miljardkrav på Telia. Det väckte missnöje i Nepal när Telia inte betalade reavinstskatt.(TT)
Publicerad 6 juni 2017

Det väckte missnöje i Nepal när Telia inte betalade reavinstskatt. Nu är den tvisten avgjord och Ncell ska ta reavinstskatten på motsvarande 1,15 miljarder svenska kronor, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Men LTPO (Nepals skattekontor för företag som ska betala mycket skatt) anser att även Telia ska betala skatt. Totalt med böter och ränta rör det sig om motsvarande drygt fem miljarder kronor, enligt källor i Nepal till Uppdrag granskning.

Annons

Telia bekräftar att det har kommit brev från skattemyndigheten i Nepal.

"Telia Company har mottagit ett brev från den nepalesiska skattemyndigheten med begäran om att betala skatt. Det framgår inte vilket bolag som brevet riktats till men Telia kommer att svara genom Telia Sonera Norway Nepal, den legala säljaren som Telia samäger med Visor", säger Henrik Westman vid Telia Companys kommunikationsavdelning i en skriftlig kommentar till Uppdrag granskning.

Telia sålde Ncell i fjol som ett led i sin strategi att lämna regionen. Nepals regering och skattemyndighet ansåg att Telia skulle betala reavinstskatten, men Telia - som ägde Ncell via en komplicerad bolagsstruktur i Holland, Västindien och Norge - har stått fast vid att Norge är den skattemässiga hemvisten och där beskattas inte reavinst på försäljning av aktier.

Enligt Telia har Ncells nya ägare malaysiska Axiata inte krävt att Telia ska betala något av reavinstskatten, uppger Uppdrag granskning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons